Výstava představuje tvorbu Bohuslava Fuchse

Vložil
ČTK
12.06.2016 18:20
Praha

Bohuslav Fuchs

Praha - Loňské 120. výročí narození slavného architekta Bohuslava Fuchse (1895 až 1972), autora mnoha známých funkcionalistických staveb, připomíná výstava v Galerii Jaroslava Fragnera. Jeho stavby jsou především v Brně a patří k nim třeba Hotel Avion, Zemanova kavárna, budova pošty či budova Městských lázní. Na výstavě Fuchsovými realizacemi provázejí architekti, kteří stavby přibližují z pozice odborníků, častých kolemjdoucích nebo uživatelů.


Divákům tak pomohou pochopit, jak vnímají Fuchsův odkaz a kvality jeho díla samotní tvůrci. Jsou mezi nimi Vladimír Šlapeta, Eva Jiřičná, Marek Štěpán, Jan Sapák, Petr Pelčák, Vlado Milunić či Zdeněk Fránek. Komentáře jsou doplněny dobovou výkresovou dokumentací, fotografiemi z doby vzniku a ilustrativními fotografiemi současného stavu.

Výstava je doplněna dvěma modely v zahraničí nejznámějších realizací Bohuslava Fuchse, Hotelu Avion a pavilonu Brna na brněnském výstavišti. Vystavena je také korespondence Bohuslava Fuchse se slavným architektem Le Corbusierem. Expozice bude otevřena do 24. července.

Fuchs je v zahraničí jedním z nejznámějších českých architektů 20. století. Architekt, urbanista, teoretik a učitel, který je neodmyslitelně spjat s brněnským funkcionalismem, započal svoji kariéru studiem na Akademii výtvarných umění v Praze u Jana Kotěry, v jehož ateliéru později také pracoval. V roce 1922 se Fuchs trvale usadil v Brně, kde od roku 1923 působil jako pracovník městského stavebního úřadu. V letech 1938 až 1940 byl profesorem Uměleckoprůmyslové školy ve Zlíně a v rozmezí let 1945 až 1958 působil jako pedagog Vysokého učení technického v Brně.

"Když slyším jméno Fuchs, je to pro mě ´master of the space´. Ten člověk byl génius. Ovládá prostor tím nejlepším způsobem. V každém rohu, v každém detailu nacházím něco, co ukazuje na schopnosti vynikajícího architekta, designéra a člověka," uvádí architektka Eva Jiřičná, která je jednou z osobností provádějících výstavou. Podle Vladimíra Šlapety byl Fuchs přelomovou osobností české architektury a jeho stavby v Čechách, na Moravě i na Slovensku, tvoří po celou dobu první republiky milníky, které lemují vývoj zdejší moderní architektury.

Ne všechny Fuchsovy stavby jsou ale v dokonalé kondici. Hotel Avion v centru Brna je zavřený, majitel, člen cirkusového rodu Stanislav Berousek na opravu národní kulturní památky údajně nemá peníze, rekonstruovat by se měl podle projektu Evy Jiřičné. Zemanova kavárna v brněnských sadech dnes stojí v podobě repliky postavené v 90. letech a Městské lázně v Zábrdovicích mají osud nejasný. Památkově chráněná budova je od 90. let bez využití. Město před sedmi lety opravilo střechu, na větší investice však prý nemělo peníze. O zapůjčení lázní a jejich zprovoznění byť s náhradním programem usiluje sdružení Kulturou proti chátrání.
0 komentářů
přidat komentář

Související články