Kačerov je první vesnickou památkovou zónou v Orlických horách

Vložil
ČTK
10.06.2016 09:00
Hradec Králové

Hradec Králové - Nejzachovalejší část osady Kačerov na Rychnovsku prohlásilo ministerstvo kultury za první vesnickou památkovou zónu v Orlických horách. Ve obci se dochoval soubor převážně roubené lidové architektury typické pro Orlické hory. ČTK o tom dnes informovala Eva Macková z odborného pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) v Josefově. Podnět k prohlášení lokality za památkovou zónu podal spolek Údolí Kačerov.


Podle památkářů jsou v lokalitě zastoupené hlavně přízemní chalupy takzvaného východosudetského typu z přelomu 18. a 19. století s chlévní dispozicí, roubenými světnicemi a zděnými zadními částmi. "Vzácně se zachovaly i detaily okének ve štítu s typickou stříškou a další prvky charakterizující roubenou architekturu Orlických hor," uvedla Macková.

V Kačerově se dochovalo několik venkovských domů, které spolu s kostelem svaté Kateřiny, sochařskými díly s náboženskou tematikou a dalšími drobnými technickými stavbami tvoří celek. "Prohlášení památkové zóny navazuje na dosavadní citlivý přístup vlastníků k historickému prostředí Kačerova. Má význam především jako opatření k uchování kulturních hodnot nemovitostí, které nejsou kulturními památkami, a vytvoření optimálních podmínek pro zachování prostředí kulturních památek," uvedl ředitel josefovského pracoviště NPÚ Jiří Balský.

Vesnice je poprvé doložena v roce 1577 jako součást rychnovského panství. V osadě Horní Kačerov byla novověká sklárna, která tam byla přenesena v roce 1567 z Kunčiny Vsi a fungovala do poloviny 17. století. V době před třicetiletou válkou byl Kačerov velkou vesnicí s početnou chalupnickou a domkářskou zástavbou a už tehdy Kačerov existoval přibližně ve svém konečném půdorysném rozsahu.
0 komentářů
přidat komentář