Sochařka Magdalena Jetelová oslaví sedmdesátiny

Vložil
ČTK
05.06.2016 13:25
Praha

Praha - Sochařka, fotografka a architektka Magdalena Jetelová, která se narodila 4. června 1946, patří mezi nejúspěšnější české umělce současnosti. Je mimo jiné autorkou mnoha konceptuálních prostorových instalací pro prestižní galerie v Evropě a Spojených státech. Od roku 1985 dlouhodobě žije v Německu, kde v roce 2006 získala Cenu Lovise Corintha. V Praze se proslavila plastikou Židle na Vltavě před Museem Kampa v Sovových mlýnech, instalovanou v březnu 2006.


Jetelová pochází ze Semil, na začátku normalizace absolvovala v roce 1971 Akademii výtvarných umění v Praze. Účast na několika výstavách mimo oficiální galerie ji ale postavila mimo tehdejší oficiální kulturu. V 80. letech tak realizovala land artové konceptuální projekty (dočasné projekty pod širým nebem) jenom pro přátele, známá je její Realizace v Šárce. Její projekty i později vždy vycházely z aktivní práce s konkrétním místem definovaným architekturou, městským prostředím a krajinou.

Před emigrací zanechala Jetelová v Praze projekt podzemního zahradnictví pro Jižní Město. Jejím nejznámějším projektem je pak Domestikace pyramid, uskutečněná na několika místech Evropy. V letech 1990 až 2004 učila na Státní umělecké akademii v Düsseldorfu, od roku 2004 působí na akademii v Mnichově. Po vzniku samostatné České republiky byla Jetelová tři roky konzultantkou Rady Pražského hradu. A už v roce 1993 byla poprvé v ČR oficiálně k vidění její instalace v Letohrádku Belveder.
0 komentářů
přidat komentář

Související články