Jandák: Památkářům jsem mluvit s novináři nezakázal

Zdroj
Jiří Janda
Vložil
ČTK
31.08.2006 23:00
Praha

Praha - Ministr kultury Vítězslav Jandák se ohradil proti tvrzení některých kastelánů, že jim zakázal mluvit s novináři. Jandák dnes ČTK řekl, že žádný takový zákaz nikdy nevydal. Za celou kauzou je podle jeho názoru zřejmě pouze pokus médií oživit letní "okurkovou sezonu" v novinách.

    "Chápu vydavatele, není o čem psát, no tak se musí udělat nějaká kauza. Tak se udělala kauza, ale ta kauza skutečně stojí na vodě. Není na tom zrníčko pravdy," uvedl Jandák.
    Podle dnešních vydání Lidových novin a brněnské regionální přílohy Mladé fronty Dnes zákaz oznámil e-mailem zaměstnancům brněnské pobočky Národního památkového ústavu Pavel Wewiora, který zastupoval nepřítomné nadřízené. Uvedl v něm, že stoprocentní zákaz komunikace se sdělovacími prostředky vyhlásil ministr kultury. Simona Hradilová z tiskového odboru Národního památkového ústavu na dnešek přislíbila vydání nové organizační směrnice, která pravidla komunikace památkářů s médii do budoucna upraví.
    Jandák je přesvědčen o tom, že se ho lidé nespokojení se změnami, které během svého více než ročního působení v čele ministerstva inicioval, snaží zdiskreditovat. "Pouze jsem chtěl toto pole vyčistit od lidí, kteří kazí jméno památkářům, a možná že i toto je určitá msta těch, které to postihlo," uvedl. Řada personálních změn podle jeho názoru ovšem celému oboru pomohla. "Stojaté vody se rozčeřily a o památkách se vůbec začalo mluvit," prohlásil.
    Své působení v ministerské funkci, do níž nastoupil v polovině loňského srpna, Jandák hodnotí pozitivně. Je přesvědčen o tom, že podobný názor má i řada jeho podřízených, i když z něj třeba někteří z nich dříve "dělali démona". "Myslím, že teď ke konci mého poslání tady na ministerstvu si to uvědomují, takže tady nevládne atmosféra taková, že už by každý byl strašně rád, abych vypadl," míní Jandák, který byl v červnových volbách zvolen do Poslanecké sněmovny. Předpokládá, že na svou dosavadní práci zřejmě naváže v jejím kulturním výboru.
    Přestože Jandák podle svých slov již řadu měsíců neměl jediný volný den, žádnou dovolenou neplánuje a chce se vydat za svými voliči v jižních Čechách. "Já nejsem dovolenkový typ, já jsem workoholik. Budu ve svém srubu. Budu mít čas pár hodin se projít se psem po lese a bude mi bezvadně," dodal.
0 komentářů
přidat komentář