Majitelé chtějí zapsat Lucernu mezi národní kulturní památky

Vložil
ČTK
01.06.2016 09:20
Praha

Praha - Majitelé pražského paláce Lucerna Ivan M. Havel a Dagmar Havlová usilují o zapsání komplexu mezi národní kulturní památky. Na ministerstvu kultury už leží příslušný návrh, který by měl po případném doporučení ministr kultury předložit ke schválení vládě. Novináře o tom dnes informovali manželé Havlovi.


Mohutný komplex zdí, skla a kovu s názvem Lucerna, který nechal v letech 1907 až 1921 v centru metropole vystavět dědeček bývalého českého prezidenta Vácslav Havel, je teď kulturní památkou. Status národní kulturní památky by paláci mimo jiné zajistil vyšší stupeň ochrany a zvýšil by šance získat některé dotace.

"Na provozu Lucerny by se prakticky nic nezměnilo, nadále by zůstala kulturním a společenským centrem," řekla ČTK Havlová. Podle Ivana M. Havla zachová Lucerna mnohotvárnou kulturní tvář od plesů a koncertů až po provoz kina, restaurace a kaváren.

Ve středu se v Galerii Lucerna uskuteční odborná konference na téma Palác Lucerna - minulost, přítomnost, budoucnost, na které vystoupí řada odborníků a architektů na podporu nominace Lucerny na národní kulturní památku. Havlová bude mít na konferenci přednášku Vize pro Lucernu budoucí. "Očekáváme, že se na konferenci dozvíme věci, které ani neznáme, protože při požáru Lucerny v 70. letech shořelo mnoho dokumentů. Účelem konference je sebrat nové pohledy odborníků na Lucernu," uvedla Havlová.

Unikátní železobetonová konstrukce komplexu, do té doby používaná jen na průmyslové stavby, umožnila českému statikovi Stanislavu Bechyněmu umístit největší sál Lucerny tři patra pod zem. Havel tam chtěl vybudovat obrovské podzemní kluziště po vzoru Berlína. Místo toho nakonec vznikl společenský sál.

Stejně tak dnešní biograf Lucerna původně sloužil jako divadelní sál, a dokonce tam i uvedli operu Dalibor. Secesní palác byl první pražskou železobetonovou budovou se zastřešenou a prosklenou pasáží, do té doby v Čechách nevídanou. V jeho prostorách se odehrávalo mnoho významných společenských událostí. Nabídl i bydlení a sídlila tam i japonská čajovna Jokohama. Též tam byl první pražský jídelní automat a zájemci mohli navštívit malířský a fotografický ateliér či celou řadu obchodů s uměleckými předměty nebo módou. Více informací se nachází na www.lucerna.cz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články