Ve Vsetíně začala obnova zimního stadionu

Vložil
ČTK
31.05.2016 18:30
Vsetín

Vsetín - Ve Vsetíně začala první etapa rekonstrukce zimního stadionu Na Lapači. Investice si v následujících pěti letech vyžádá asi 50 milionů korun. Postupná rekonstrukce zimního stadionu je jednou z priorit vedení města, sdělila dnes ČTK mluvčí vsetínské radnice Adéla Kousalová.


Práce naplánované na tento rok budou stát asi deset milionů korun bez DPH. "Pro financování investic do zimního stadionu se snažíme získat dotační prostředky. V první etapě se ucházíme o dotaci z ministerstva školství, která by mohla pokrýt až 60 procent nákladů na nové chlazení ledové plochy," uvedl místostarosta Tomáš Pifka (STAN).

Za dva měsíce bude vyměněn chladicí systém ledové plochy, na obou stranách haly za brankami přibudou světelné tabule, jedna s velkou LED obrazovkou. Práce by měly být hotové na přelomu července a srpna, aby nebyla narušena předsezonní příprava hokejových oddílů. Upraví se také bezbariérový příjezd do sektoru vyhrazeného pro vozíčkáře.

Současné chlazení je nevyhovující kvůli velkému úniku chladicí kapaliny. Na betonovou plochu bude položena nová vrstva s chladicími prvky, plocha se tak zvedne o 25 centimetrů, budou se muset upravit i mantinely, střídačky a trestné lavice.

Radnice již připravuje další etapy rekonstrukce. "Aktuálně probíhá posouzení střechy a možnosti její rekonstrukce. Nosná lana by zůstala, ale výměny by se dočkala konstrukce střechy včetně nových tepelných izolací a izolací proti vodě," řekl Pifka. V plánu je také obnova šaten a dalšího zázemí, změnit by se měl i obvodový plášť stadionu, který z velké části tvoří skleněné plochy.

"Zimní stadion se začal Na Lapači stavět v roce 1962 jako přírodní ledová plocha. Od roku 1966 pak měl i chlazení. Výstavba krytého zimáku nad stávající ledovou plochou, jenž našel svůj vzor v kanadském Calgary, začala v roce 1979. V roce 2010 došlo k celkové rekonstrukci strojovny chlazení a mantinelů. V dalších letech se výměny dočkalo zastaralé osvětlení a ozvučení," uvedla mluvčí města.
0 komentářů
přidat komentář

Související články