V Pardubicích tento týden začíná stavba letištního terminálu

Zdroj
Lucie Jelínková
Vložil
ČTK
31.05.2016 18:05
Pardubice


Pardubice - Demolicí nepotřebných skladů začne ve čtvrtek stavba letištního terminálu v Pardubicích. V říjnu příštího roku by již mohla odbavit první cestující. ČTK to dnes řekl prokurista stavební firmy Strabag Petr Kafka. Současný terminál podle vedení již neodpovídá standardům letecké přepravy.


Sdružení dvou firem vyhrálo zakázku s cenou 256 milionů korun. Jako první začne stavět příjezdovou komunikaci a v září zahájí práce na letištní hale. Na obou stavbách bude pracovat až stovka lidí.

"Do zimy bude stavba odolná proti větru a dešti, do června příštího roku hotová. Pak budeme dělat technologie, zkoušet je. V září práce dokončíme, pak máme 14 dní na zkušební provoz,"
řekl Kafka.

Terminál se měl stavět loni, stavební firmy však nabízely cenu kolem 400 milionů korun. Společnost East Bohemian Airport (EBA) se rozhodla stavbu zlevnit a vypsat nový tendr. V druhém patře například nebudou vybavené kanceláře. Uspořilo se i na trafostanici a vzduchotechnice, které budou umístěné venku místo uvnitř stavby. Jiří Požár, který má na starosti technický dozor, ČTK řekl, že bude nutné ohlídat kvalitu, rozpočet i plnění harmonogramu.

"Stavba musí být kvalitní, protože se jedná o mimořádně reprezentativní stavbu. Budu muset dávat velký pozor na finance, rozpočet je daný, překročit se nesmí," dodal Požár.

Akcionáři EBA, což je město Pardubice a Pardubický kraj, delší dobu hledali společnou řeč a nebylo jisté, zda se na potřebě stavby terminálu shodnou. Letiště druhým rokem zaznamenává velký úbytek cestujících, loni totiž přišlo o pravidelné lety do Ruska, přitom ruští pasažéři generovali nejvíc příjmů.

Zatímco Pardubice trvaly na potřebnosti nového terminálu, hejtmanství váhalo a chtělo záruky. Primátor Martin Charvát (ANO) dnes ještě před poklepáním na základní kámen přítomným řekl, že má z dnešku pozitivní pocity, že jde o kvalitní projekt, který má kvalitní partnery. Očekává, že počty cestujících půjdou opět nahoru.

Hejtman Martin Netolický (ČSSD) byl kritičtější, letošní čtvrtletní výsledky letiště označil za tragické. Meziročně totiž klesly počty cestujících zhruba z 19.000 přibližně na 2600. Dodal také, že vedení letiště a představenstvu firmy jejich pozici nezávidí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články