Kraj schválil tendr na přestavbu nemocnice Náchod za 1,3 mld. Kč

Vložil
ČTK
30.05.2016 14:55
Hradec Králové

Hradec Králové - Rada Královéhradeckého kraje dnes schválila vypsání tendru a zadávací dokumentaci na přestavbu Oblastní nemocnice Náchod za maximální cenu 1,3 miliardy korun bez DPH. Zakázku kraj vypisuje již potřetí, předchozí dvě z různých důvodů zrušil. V nejbližší době kraj zakázku oficiálně zveřejní na webovém krajském profilu zadavatele. Otevírání obálek s nabídkami kraj předpokládá na přelomu srpna a září. ČTK o tom informovala mluvčí kraje Martina Götzová. Přestavba nemocnice Náchod je současnou hlavní investiční prioritou kraje.


"Oproti původnímu zadání tendru prodělal největší změny výkaz výměr. Byli jsme také nuceni změnit celkovou maximální přípustnou hodnotu zakázky na 1,3 miliardy korun bez DPH," uvedl hejtman Lubomír Franc (ČSSD). Stomilionové navýšení oproti původnímu zadání je dáno započítáním finančních nákladů dodavatele. Je to mimo jiné hodnota bankovní jistiny, kterou musí stavební firmy složit.

Konečné ceny by podle kraje mohly být i nižší. "Nyní je praxe taková, že se stavební zakázky soutěží až s třicetiprocentní úsporou," uvedl hejtman. Případným podhodnoceným nabídkám se kraj hodlá v případě potřeby bránit zpracováním odborného posudku s odhadem ceny.

Základním hodnotícím kritériem tendru zůstává nejnižší nabídková cena. "Klademe ale také důraz na odbornost uchazečů. Požadujeme například zkušenosti z řízení výstavby minimálně tří velkých staveb v oblasti zdravotnictví, a to v celkové hodnotě nejméně 1,05 miliardy korun," uvedl radní pro investice Josef Dvořák (ČSSD). Po otevření obálek bude kraj nabídky hodnotit, což by mohlo trvat od dvou do šesti týdnů. Zakázku bude pro kraj administrovat firma RTS.

Přestavbu nemocnice kraj chystá mnoho let. Podle původních představ se mělo začít stavět v roce 2012 a hotovo mělo být do poloviny roku 2015. Zásadní zdržení nastalo poté, co kraj v květnu 2013 zrušil přes rok trvající tendr na stavební firmu a vzdal se evropské dotace 400 milionů korun. Druhý tendr kraj vypsal v červenci 2015 a zrušil jej letos v únoru kvůli nekvalitně zpracované dokumentaci. Před únorovým zrušením tendru kraj sedmnáctkrát posunou termín pro odevzdání nabídek. Od uchazečů mu přišlo 210 žádostí o dodatečnou informaci k projektové dokumentaci s 995 dotazy.

Postup kraje při vypisování soutěží kritizuje opozice. "Tuto klíčovou investici současné vedení kraje naprosto nezvládlo. Po více než čtyřech letech jsme opět tam, kde byl kraj už v březnu 2012," uvedl opoziční zastupitel Vladimír Derner (KDU-ČSL). Lidovci zpochybňují i reálnost stanovené maximální ceny, která by se podle jiných metodik výpočtu mohla pohybovat až na úrovni 1,5 miliardy korun.

Stavbaři by měli v nemocnici postavit dva nové pavilony, ve kterých bude například lůžková část chirurgie, ortopedie a operační sály, porodnice a dětské oddělení. Podle plánů se má stavět za provozu nemocnice, práce by měly trvat dva roky a dalších šest měsíců má trvat zkušební provoz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články