Slavnostní vyhlášení Fasády roku 2016

Vložil
Tisková zpráva
24.05.2016 10:00
V pátek 20. května proběhlo ve Foru Karlín slavnostní vyhlášení výsledků Fasády roku 2016. Jednalo se o již šestnáctý ročník soutěže, ve kterém odborná porota, ale i laická veřejnost hodnotí zdařile realizovaná stavební díla z hlediska fasády, která byla dokončena v loňském roce na území České republiky. Celý slavnostní večer proběhl v duchu diskotéky 70. let minulého století a nabídl tak tisíci účastníků skvělou zábavu.

169 přihlášených staveb
, 5 soutěžních kategorií, 25 000 Kč pro každého výherce a 7 odborných porotců, kteří o něm museli rozhodnout, to vše na akci plné saténových kalhot, sametových šatů a pestrobarevných topů. I takové bylo slavnostní vyhlašování výsledků letošního již 16. ročníku soutěže Fasáda roku, která je dlouhodobě uznávaným a prestižním oceněním zrealizovaných staveb.

 „Vždy se snažíme našim hostům a partnerům nabídnout něco navíc. Je to jedna z mála skvělých příležitostí, při které se setkají lidé ze všech koutů stavebnictví, ale i zapálení investoři z celé České republiky a my chceme, aby si tuto událost pamatovali.“ Odůvodnil záměr pořádat celou akci v duchu diskotéky 70. let George Pandeyan, vedoucí marketingu společnosti Baumit, která celou tuto akci každoročně pořádá,

Hosté byly svědky nejprve slavnostního vyhlašování vítězů v 5 soutěžních kategorií, které hodnotila porota a po té také zvláštní kategorie Cena veřejnosti, ve které se mohl kdokoliv postavit do role porotce a přes webové stránky akce hodnotit přihlášené stavby. V letošní velmi tvrdé konkurenci zvítězili tito soutěžící:

Soutěžní kategorie Název objektu Přihlašovatel
Revitalizace, sanace, renovace Divadlo, Žďár nad Sázavou PSK group
Rekonstrukce historického objektu Římskokatolická farnost Liberec-Ruprechtice Pozemní stavitelství, s. r. o.
Novostavba bytového domu Rezidenční projekt Origami DBD Group, s. r. o.
Novostavba rodinného domu Bašť, rodinný dům s autodílnou Stemep & Tesař architekti
Novostavba nebytového objektu Interní obory Slezské nemocncie, pavilon „N“ OSA projekt, s. r. o.
Cena veřejnosti Bytový dům Vilémovská, Velký Šenov Dobroslav Novotný

Po slavnostním vyhlášení přišla na řadu umělecká vystoupení, která doprovázela celý večer. Hosté se mohli těšit z dobových tanečních kreací i živé hudby.

Vítěz kategorie Novostavba bytového domu
Rezidenční projekt Origami, Praha 6 – Ruzyně

Odůvodnění:
Na rezidenčním projektu Origami, který se nachází v poklidné vilové čtvrti Prahy 6, porota ocenila jedinečné hmotové a originální řešení fasády, kdy v její ploše byla pomocí kartáče použita kreativní technika, která je barevně umocněna metalickým nátěrem v odstínu platiny.

Vítěz kategorie Novostavba nebytového objektu
Pavilon "N" interních oborů Slezské nemocnice v Opavě

Odůvodnění:
Velmi kultivovaná stavba institucionálního typu s vydařenou kombinací různých fasádních typů, omítky s profilací i prosklených ploch fasád. Jednoduchá barevnost nechává vyznít zajímavé tvarosloví objektu.

Vítěz kategorie Novostavba rodinného domu
Rodinný dům s autodílnou v Bašti

Odůvodnění:
Jednoduché hmotové řešení, doplněné o originální terasy v kontrastu s nápaditým, vzdušným zakomponováním přístřešku pro auto. V přízemí domu je autodílna a malá provozovna, která jistě představuje splněné přání stavebníka a její realizace se povedla velmi osobitým způsobem.
Fasáda je navržena v architektonicky čistém provedení, technologicky správně použitá silikonová omítka se zrnitostí 1,5 mm zaručuje, že výraz fasády bude stálý po celou dobu její životnosti.

Vítěz kategorie Rekonstrukce historického objektu
Římskokatolická farnost Liberec – Ruprechtice   

Odůvodnění:
Porota ocenila citlivý přístup k rekonstrukci a zachování původních prvků historického objektu. Plošné rozdělení povrchu na hrubou a hladkou strukturu bylo provedeno dle zachované původní dokumentace. Barevné řešení fasády bylo navrženo stejné jako u přilehlého kostela, čímž se podařilo docílit původního vzhledu. Celá rekonstrukce byla realizována s pokorou k původní stavbě a odpovědným přístupem k detailu i celku.

Vítěz kategorie Revitalizace, sanace, renovace
Realizace energetic. úspor na budově divadla ve Žďáru n. Sázavou

Odůvodnění:
Příkladná renovace a revitalizace historické stavby včetně použitých progresivních technologií a zpracování řemeslného detailu ozubeným hladítkem. Po rekonstrukci divadlo v 70. letech získalo nový šarm, avšak módní výraz, odpovídající 21. století, získala stavba až nyní. Objekt je zateplen systémem s keramickým obkladem, se střídající se provětrávanou fasádou a zateplovacím systémem s povrchovými silikonovými omítkami, na kterých se významně promítla ruční práce při vytváření každého jednotlivého oblouku. Stavba byla po celou dobu realizace pod drobnohledem široké veřejnosti a i proto byl kladen velký důraz na její celkový architektonický výraz.

Více informací o akci je možné získat na webových stránkách www.fasadaroku.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články