V Kolči na Kladensku skončí oprava křídla zámku, bude v něm muzeum

Vložil
ČTK
24.05.2016 08:10
Koleč (Kladensko) - V Kolči na Kladensku brzy skončí oprava západního křídla zámku, vznikne v něm muzeum včelařství. Exponáty do něj poskytují i dárci z okolí. Stavební práce by měly být hotovy v červnu, slavnostní otevření je plánováno na začátek srpna. ČTK to řekla starostka Kolče Lenka Skolilová. Opravené exteriéry si ale veřejnost prohlédne už 18. června, kdy se na nádvoří koná tradiční medová pouť.


Nová expozice o českém, ale i norském včelařství bude veřejnosti přístupná po celý rok. V okolí Kolče bývala v historii významná včelařská oblast. Projekt za zhruba 18 milionů korun platí Nadační fond Koleč, kterému zámek patří, z takzvaných norských fondů. "Vše se snažíme opravovat podle původní podoby," uvedla starostka. V prostorech muzea bude i sál, kde se budou pořádat kulturní programy.

Interiéry zámku už mají hotové rozvody, štuky a částečně podlahy, v přízemí je cihelná dlažba stejného vzoru jako ta původní. Většina původních maleb zůstane zakonzervovaná pod omítkou, v jedné z horních místností ale návštěvníci uvidí ukázku. Zbývá dokončit štuky na fasádě a také schodiště.

Další část zámku na opravu teprve čeká, nadační fond se snaží získat další dotace. Přímo u zámku stojí i kaple, která čeká na opravu střechy. Z vybavení interiéru se téměř nic nedochovalo, většina byla rozkradena. Na nádvoří je také barokní sýpka. Na opravy částečně přispívá obec, podílet se bude i na údržbě.

Barokní zámek byl postaven na začátku 18. století, ale některé prvky západního křídla jsou o století starší. Na místě části zámku v 15. století stávala tvrz a pak pozdně renesanční statek, který zřejmě vyhořel za třicetileté války.
0 komentářů
přidat komentář

Související články