Proti bourání secesního hotelu v Telči protestovaly desítky lidí

Vložil
ČTK
23.05.2016 19:55
Brno

Telč (Jihlavsko) - Proti plánované demolici hotelu se secesními prvky u vlakového nádraží dnes v Telči protestovalo osm desítek lidí. Na místě hotelu z roku 1903, nazývaného Na Růžku či U Nádraží, plánuje soukromý investor mimo jiné postavit supermarket. Odpůrci bourání kolem budovy utvořili živý řetěz a drželi před sebou velký látkový transparent s nápisem "Nechte Růžek žít". Také podepisovali petici.


Hotel není památkově chráněn. Nachází se však v ochranném pásmu městské památkové rezervace. Historické jádro Telče je zapsáno v seznamu UNESCO.

Demoliční výběr už byl vydán. Organizátoři happeningu ale uváděli, že ještě zkusí najít nějaké možnosti, jak úřední rozhodnutí zvrátit. Vyjednávat by chtěli i s investorem. "Budeme se snažit třeba přes komoru architektů a další odborníky a sdružení navázat dialog," řekl Jiří Pykal (Strana zelených), který je také telčským zastupitelem. Uvedl, že se nejedná o protest proti městu.

Chystané bourání hotelu se nelíbí ani telčské radnici a tamním památkářům. "Já jsem přesvědčený, že jsme udělali maximum, abychom té demolici zabránili," řekl ČTK starosta Roman Fabeš (nezávislý). Město se teď podle něj snaží alespoň s developerskou firmou domluvit na přijatelné podobě případné nové výstavby.

Hotel vznikl v souvislosti s budováním železnice. Podle vyjádření telčského pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) dvoupodlažní dům navazuje na styl architektury za ním stojící nádražní budovy. "Objekt má architektonické kvality a jeho význam lze spatřovat především v rovině urbanistické," uvedla ředitelka pracoviště Martina Indrová.

Dnešního protestu se zúčastnil i Zdeněk Vondrák, který žije v Jihlavě a jehož předci hotel postavili. Po roce 1948 však byl hotel znárodněn. Když Vondrákův otec dostal zchátralou nemovitost v restituci zpátky, neměl sílu na její obnovení, a prodal ji do Rakouska. "Měl vizi, že to prodává do dobrých rukou, ale stalo se, že to tak nebylo," řekl Zdeněk Vondrák. Vlastníci se pak prý měnili.

Nynějším vlastníkem hotelu je Rakušan, který ho údajně chce prodat. Demolici hotelu mu nakonec povolil krajský úřad po konzultaci s Generálním ředitelstvím NPÚ. Mluvčí NPÚ Jana Tichá dnes nebyla k zastižení. Deníku Právo k záležitostí minulý týden řekla, že památkáři v tomto případě nemají k dispozici legislativu, o niž by zákaz bourání mohli opřít.
0 komentářů
přidat komentář