Ředitelka NPÚ odvolala svého náměstka pro správu památek

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
23.05.2016 14:35
Praha

Praha - Ke konci května skončí ve funkci náměstek ředitelky Národního památkového ústavu (NPÚ) Petr Fedor, který měl na starosti správu památkových objektů. Ředitelka NPÚ Naďa Goryczková ho odvolala kvůli své dlouhodobé nespokojenosti s řízením jeho sekce, řekla dnes ČTK mluvčí NPÚ Simona Juračková. Vedením sekce správ památkových objektů bude do výběru nového náměstka dočasně pověřen ekonomický náměstek Oldřich Pešek.


"Už koncem loňského roku jsme měli debaty o náplni práce mé sekce. V posledních měsících se pak ukázalo, že se naše představy rozcházejí," řekl dnes Fedor ČTK. Odvolání z funkce prý bere spíš jako ulehčení, předtím měl pocit, že svou práci vykonává zodpovědně a ke spokojenosti vedení. Zda v NPÚ zůstane, není ještě zřejmé. "Vím to asi hodinu...v NPÚ jsem působil téměř 25 let. Věřím, že mé zkušenosti a znalosti v oboru najdou ještě místo," řekl.

NPÚ je příspěvkovou organizací ministerstva kultury a jeho roční obrat je přes miliardu korun. Má ale také z třicítky těchto organizací nejvyšší soběstačnost, výnosy ze vstupného, z pronájmů či filmování tvoří více než 45 procent rozpočtu instituce. Hrady, zámky a další památky ve správě státu během minulého roku navštívil rekordní počet lidí - více než pět milionů.

Fedor byl jedním ze tří náměstků ve vedení NPÚ, dalšími jsou náměstek pro památkovou péči a provozně-ekonomický náměstek. Ve funkci byl Fedor od 1. června 2013, v tomto roce ústav dostal novou organizační strukturu. Fedor tehdy nahradil Petra Svobodu. Goryczková při jeho jmenování uváděla, že "vybrala kandidáta na tuto pozici nejen pro jeho odborné a manažerské schopnosti, ale i s ohledem na praxi se správou památkových objektů, která je pro výkon této funkce nezbytná".

Reorganizace NPÚ přinesla počátkem roku 2013 jako zásadní změnu zavedení čtyř nových územních správ se sídly v Praze, Českých Budějovicích, na Sychrově a v Kroměříži. Kvůli ní byla načas ohrožena i pozice Goryczkové, která NPÚ vede od roku 2008 a která ji prosazovala.

Kritikům připadalo zavedení územních správ nadbytečné, poukazovali na to, že teprve nedávno bylo dokončeno zřízení územních pracovišť tak, aby bylo jedno v každém kraji. Obávali se také, že krok může vést k oddělení odborné činnosti památkářů a správy památek. Goryczková uváděla a uvádí, že reorganizace NPÚ povede ke zlepšení péče o památky, jasnějšímu vymezení rozpočtových pravidel i financování a efektivnějšímu hospodaření s penězi.

Fedor pro NPÚ a jeho předchůdce pracuje od roku 1992. Začínal jako sezonní průvodce, poté údržbář a nakonec vedoucí návštěvního provozu na státním hradě Pernštejn. V prosinci 1995 se stal kastelánem státního zámku Bučovice a od roku 2001 byl kastelánem státního hradu Veveří.
0 komentářů
přidat komentář

Související články