Moře klidu pokračuje ve své snaze vytvořit z krajiny po těžbě uhlí fiktivní mořskou krajinu

Vložil
ČTK
21.05.2016 13:15
Martin Kloda
ARCHWERK

Strupčice (Chomutovsko) - Občanské sdružení Moře klidu pokračuje ve své snaze vytvořit z krajiny po těžbě uhlí fiktivní mořskou krajinu. Po marině u Duchcova na Teplicku a majáku u Strupčic na Chomutovsku má ve fiktivním doku u Litvínova na Mostecku stát skutečný koráb. Podrobnosti řekl ČTK Jan Plíšek z občanského sdružení.


Hnědouhelné jámy už se vodou postupně zaplňují. U Chabařovic na Ústecku se mohou od loňska lidé koupat v jezeře Milada, nedaleko Mostu se připravuje otevření jezera Most.

"Proti jezerům nic nemáme. Jako dobrý příklad může sloužit oblast lužických jezer v Německu, kde jsou ale propojena. Tady jsou zatím ojedinělá, navíc jsou slyšet zprávy o nedostatku vody. Proto sdružení přichází s údernou myšlenkou jámy propojit po celém území geologického ložiska a napustit je vodou z Baltu, protože je alespoň trochu slaná a Čechy by konečně měly moře," popsal Plíšek.

V krajině, která se rozkládá pod Krušnými horami od Kadaně po Teplice, vznikly zatím dvě stavby. Námořní přístav na Liptické vyhlídce u Duchcova se otevřel v září 2014. Šířka mola je 1,5 metru. Náklady na stavbu činily zhruba 100.000 korun.

Na maják s ochozem ve Strupčicích mohli lidé vystoupat poprvé v červenci 2012. Vysoký je šest metrů, stavba trvala deset dnů, náklady činily 120.000 korun. "Vždy je to o zástupcích samospráv, pokud jsou osvícení a pochopí myšlenku, vše jde dobře. Teď máme v plánu další velkou stavbu, ale podrobnosti nemůžu zatím prozradit, protože řešíme pozemek," uvedl Plíšek.

Na jakémsi vnitrozemském moři by mohly být umístěny dvě lodě. Převoz korábu ze středních Čech k Litvínovu plánuje sdružení už letos.
0 komentářů
přidat komentář

Související články