Kroměříž chce v části budovy na Hanáckém náměstí sociální byty

Vložil
ČTK
20.05.2016 16:25
Kroměříž

Kroměříž - Kroměříž chce část prázdné budovy v bývalých kasárnách na Hanáckém náměstí upravit na sociální byty pro seniory. Město již nalezlo vhodný dotační titul z EU, který by rekonstrukci usnadnil. Žádost o dotaci by radnice chtěla podat ještě letos, řekl dnes novinářům místostarosta Pavel Motyčka (KDU-ČSL).


"Máme až 1000 žádostí pro umístění do domovů pro seniory, potřebnost tady je," uvedl Motyčka. Město se podle něj tímto nevzdává původní myšlenky komunitního centra ani záměru v části budovy zřídit zázemí pro neziskovké organizace. Část, možná až polovinu objektu, chce nabídnout privátním firmám.

"Někteří zájemci se už ozvali. Záležet ale bude na rychlosti rekonstrukce. Původně jsme si mysleli, že investoři si prostory opraví, a pak jim bude na nějakou dobu prominut nájem. Oni ale říkají, že by aspoň základní věci chtěli mít připravené," řekl Motyčka.

Počítá se také s vědecko-technickým centrem a ubytovnou. Objekt by měl být podle místostarosty rozdělen podle využití na čtyři části, které se budou postupně rekonstruovat. Podle statického posudku je oprava budovy za určitých podmínek možná.

Před dokončením je podle Motyčky studie využitelnosti objektu, poté se bude pracovat na architektonické studii, jež přiblíží náklady na rekonstrukci. Podle prvotních odhadů se pohybují mezi 80 až 100 miliony korun. Sociálních bytů pro seniory by podle Motyčky v domě na Hanáckém náměstí mělo být kolem dvou desítek.

Třípodlažní budovu Kroměříž získala od armády po jejím odchodu z města. Město ji chtělo přestavět na domov pro seniory, od záměru kvůli vysokým nákladům odstoupilo. Radnice se ji pak neúspěšně snažila prodat. Zastánci jejího využití se obávají, že objekt skončí jako kdysi naproti stojící armádní budova, kterou její majitel zboural.

Motyčkův návrh na využití budovy v roce 2014 nepodpořilo minulé zastupitelstvo vedené starostkou Danielou Hebnarovou (ODS). Důvodem byly vysoké náklady na rekonstrukci a nejasné financování provozních nákladů. Po volbách v témže roce se ale v zastupitelstvu poměr sil změnil a využití budovy se dostalo do programového prohlášení nové koalice ANO, KDU-ČSL, ZVUK 12 a nezávislých, ČSSD a Zdravého Kroměřížska.
0 komentářů
přidat komentář

Související články