Brněnský klub Fléda v létě prodělal rozsáhlou přestavbu

Vložil
ČTK
30.08.2006 21:35
Brno

Brno - Fléda, patrně nejnavštěvovanější klubové zařízení v Brně, prodělala v letních měsících rozsáhlou přestavbu. Provozovatelé investovali do úprav milion korun. První návštěvníky klubu čeká v září překvapení v podobě zcela nového designu i dalších změn. Designéři Renata Slámková a Jan Maroušek ČTK řekli, že při návrzích vycházeli z kombinace prvků lidové kultury a architektonického funkcionalismu.

    "Na koncerty, divadelní představení i filmové projekce chodí do Flédy asi 10.000 lidí měsíčně," řekl dnes ČTK Tomáš Ondráček z produkce klubu. Časté tlačenice před vstupem do hlavního sálu se provozovatelé rozhodli vyřešit proražením nového vstupu na místě někdejších šaten. Sál však i letos zůstane bez klimatizace, která při velkých koncertech citelně schází. "To je otázka příštích pěti let, je to velmi nákladné," uvedl Ondráček.
    Nynější klub Fléda koupil na počátku 20. století hospodský z Bílovic nad Svitavou a přestavěl jej na tančírnu a kabaret. Inspirací se mu stal slavný vídeňský podnik Wiener Fledermaus, podle něhož pojmenoval své varieté Brunner Fledermaus. Kabaret rychle získal oblibu, navštěvovali jej především vojáci z nedalekých kasáren, služky a takzvaní plotňáci, nositelé brněnského hantecu, kteří Fledermausu začali říkat Fléda.
    Synové původního majitele provozovali Flédu do roku 1948, kdy byla znárodněna a stala se nálevnou čtvrté cenové skupiny. V letech 1975 až 2000 byla budova sídlem televizního studia. Poté se do Flédy vrátila hudba, divadlo a nedávno také původní kabaret. Doplňkem programu jsou i módní přehlídky.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
milion?
Delf
04.09.09 01:45
zobrazit všechny komentáře