Plzeň připravuje v bývalých kasárnách technologický park a archiv

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
17.05.2016 15:50
Plzeň


Plzeň - Plzeň chystá v bývalém pivovaru a kasárnách Světovar stavbu technologického parku zaměřeného na robotiku a drony za 100 milionů korun. Za stejnou částku tam postaví městský archiv. Zhruba na třetině areálu začne už letos místní developer stavět bytové domy. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

V areálu Světovaru měla stát takzvaná kulturní fabrika Evropského hlavního města kultury 2015 a archiv. Plzeň ale nestihla na stavbu čerpat evropské dotace kvůli tomu, že stavbaři objevili ve stěnách a podlahách škodlivý korkodehet, který se loni odstranil.

"V budově, která byla původně uvažována pro kulturní fabriku a archiv, bude technologický park se zaměřením na robotiku a drony. A objekt, který se jmenuje Bratislava, chceme využít pro archiv," uvedl Šindelář. Město nyní dokončuje s architekty studie, aby mohlo zadat projekt k územnímu rozhodnutí a stavebnímu povolení. Na projekty, na něž má letos vyčleněny tři miliony korun, bude podle náměstka potřeba zhruba rok a do poloviny příštího roku začne soutěž na dodavatele. Stavby by měly začít v roce 2018 a trvat jednu stavební sezonu.

Na archiv město dotace nezíská, ale na technologický park je chce z operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost a z programu IROP na vzdělávání. "U archivu půjde o úpravy a dostavby, u druhého objektu o rekonstrukci. Zbylé budovy areálu zatím nemají využití," řekl náměstek. Dvě vily chce radnice ale postupně upravit. "Jestli někdo přijde, že tam chce dát peníze, tak my mu to rádi umožníme," dodal.

Světovar je aktuálně v Plzni také jednou z největších rozvojových lokalit na bydlení. Projekt místního privátního developera BC Real už má stavební povolení. V první etapě půjde o 72 bytů, které už firma nabízí ke koupi. BC Realu se podle Šindeláře městské projekty archivu a technologického parku líbí a nekolidují s jeho záměry. K výstavbě bytů je určená druhá strana areálu směrem k depu tramvají.
0 komentářů
přidat komentář

Související články