Areál Hradu má podle chystaného ústavního zákona patřit státu

Vložil
ČTK
12.05.2016 08:40
Praha

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) navrhuje, aby areál Pražského hradu patřil do vlastnictví České republiky. Chystá proto návrh ústavního zákona, který dnes poslalo do meziresortního připomínkového řízení. Několik budov v areálu Hradu přitom patří katolické církvi, která návrh pokládá za porušení ochrany soukromého vlastnictví. Na navrhované uzákonění vlastnictví Pražského hradu upozornil server Česká justice.cz.

"Je to zejména z důvodů historických, ale také praktických. Není možné dostatečně zajistit ochranu této unikátní národní kulturní památky a zároveň bezpečnost prezidenta republiky v jeho sídle, které se zároveň výslovně upravuje v současně předkládaném prováděcím zákoně, nebudou-li předmětné nemovitosti ve výhradním vlastnictví České republiky," uvádí předkládací zpráva.

"Je to konfiskační zákon. Proto je také předkládán jako ústavní. Samozřejmě to vnímáme jako zákon v zásadním rozporu s demokratickými principy ochrany soukromého vlastnictví,"
uvedl na dotaz ČTK generální sekretář České biskupské konference a nový plzeňský biskup Tomáš Holub. Představitelé církve nyní podle něj zjišťují o návrhu další informace.

Pražský hrad je podle MMR nejen historickou, mimořádně cennou kulturní památkou, navštěvovanou značným množstvím turistů. Objekty, které tvoří jeho areál, vzniklý postupnými přístavbami, nyní využívány jak státem, tak církví římskokatolickou nebo jinými osobami. Areál je užíván prezidentem republiky, Kanceláří prezidenta republiky a dalšími institucemi.

Ke vztahu státu, církve a Pražského hradu se už Šlechtová podle České justice vyjádřila dříve na sociálních sítích. "Ano! Myslím si, že Pražský hrad je symbol naší národní státnosti, je to symbol náš, naší republiky a nedomnívám se, že by jakékoli budovy na Hradě měly být vráceny církvi. (...) S tím se neztotožňuji ani jako občan ČR a vlastenec," napsala na facebooku.

Letos v březnu přitom uzavřeli zástupci Hradu a katolické církve majetkové vyrovnání. Metropolitní kapitula získala budovu Nového proboštství a jeden z novogotických Mockerových domů. Náboženská matice dostala klášter svatého Jiří. Církev získala také kostel Všech svatých, dalších nároků na hradní nemovitosti se vzdala.

Sněmovna se bude v dohledné době zabývat návrhem opoziční KSČM na zakotvení státního vlastnictví nemovitostí v areálu Pražského hradu zvláštním zákonem. Komunisté navrhli, aby zákon o Pražském hradě státu zakotvil právo hospodaření k nemovitostem v jeho areálu, k ostatním nemovitostem tvořícím s nimi jeden funkční celek a k souvisejícím movitým věcem. Za součást hradního areálu by norma výslovně stanovila svatovítskou katedrálu. Kabinet dnes předlohu nepodpořil. "Přijetím návrhu zákona by fakticky došlo k vyvlastnění věcí, které již jsou ve vlastnictví církevních subjektů," uvedla vláda.

Související články