Brněnské Urban centrum vystavuje 14 návrhů sochy Mozarta

Vložil
ČTK
29.08.2006 13:15
Brno

Brno - Brněnské Urban centrum, síň zřízená pro představování velkých stavebních projektů, vystavuje ode dneška 14 návrhů na ztvárnění sochy hudebního skladatele Wolfganga Amadea Mozarta (1756 až 1791). Sešly se v  soutěži, kterou vyhlásilo v květnu město Brno. Vítězné dílo akademického sochaře Kurta Gebauera bude od příštího roku zdobit Zelný trh.

    "Návštěvníci Urban centra si mohou prohlédnout všech 14 modelů, porovnat představy sochařů o  Mozartovi a dovědět se něco o životě slavného skladatele i o jeho krátkém brněnském pobytu," řekl ČTK mluvčí magistrátu Pavel Žára.
    Vítězný Gebauerův Mozart má podobu nahého chlapce s andělskými křídly a rokokovou parukou tančícího na klavichordu, nástroji, na který prý malý Mozart hrával. Postava bude shlížet na Zelný trh ze šestimetrového kamenného sloupu. Soutěže se dále zúčastnili například Jiří Sobotka, Nikos Armutidis, Jan Bernat nebo Jaromír Gargulák.
    Mozart v Brně koncertoval na přelomu let 1767 až 1768 jako zázračné dítě. Dějištěm vystoupení bylo divadlo Reduta na Zelném trhu, které je nyní po rekonstrukci opět v provozu. I proto si brněnští radní vybrali osobnost geniálního skladatele pro zahájení projektu Sochy pro Brno. V příští dekádě má díky projektu město ozdobit desítka dalších nových soch.


> Brněnský Zelný trh bude zdobit Gebauerova socha Mozarta [25.8.2006]
> Brno plánuje v centru města galerii soch významných osobností [27.12.2005]
0 komentářů
přidat komentář