Praha si nechá vypracovat materiál rozvoje okolí stanic metra

Vložil
ČTK
03.05.2016 11:20
Praha

Praha - Praha si nechá vypracovat materiál rozvoje veřejného prostoru v okolí stanic metra. Rozhodli o tom dnes pražští radní. Dokument vypracuje Institut plánování a rozvoje (IPR) a jeho účelem bude popsat stav okolí stanic a vybrat desítku z nich, na jejichž opravu okolí bude přednostně vypracován návrh. Součástí bude rovněž posudek na zatím neexistující stanice metra D. Dokument by měl být hotov do konce letošního května.

"Rada od dokumentu očekává, že umožní kvalifikovaně určit, do kterých stanic metra a jakým způsobem prioritně investovat kapacity a prostředky města, aby se využilo co nejvíc jejich městotvorného potenciálu a aby tato investice byla pokud možno výsledkem průniku jak rozvojového zájmu hlavního města Prahy a jednotlivých městských částí, tak technických potřeb dopravního podniku," píše se v materiálu, který schválili radní.

Mezi prioritně vybranými stanicemi mají být na trase A Skalka, Dejvická a Bořislavka, na trase B Luka, Lužiny, Hůrka, Karlovo náměstí, Českomoravská a Černý Most a na trase C Háje a Ládví. "Nejde o stanice, kde je v současné době největší rozsah a závažnost nedostatků v kvalitě veřejného prostoru, ale o významné stanice s velkým městotvorným a rozvojovým potenciálem... Zároveň je řešení možné realizovat v nejbližších letech," píše v materiálu IPR.

Institut ale doporučuje městu řešit rovněž další stanice, mezi nimi jmenuje například Můstek, Smíchovské nádraží, Florenc nebo Opatov.

Institut již vypracoval přehled a popis všech 61 stanic metra včetně osmi stanic, které mají být na plánované trase metra D. U každé ze stanic podrobně popsal jejich charakteristiku včetně okolí v docházkové vzdálenosti. "Všechny tyto informace by měly přispět k následnému zpracování návrhů zadání pro řešení stanic z hlediska zkvalitnění veřejného prostoru," píše se v materiálu.

Radní dnes rovněž rozhodli o vyloučení dvou z šesti uchazečů z tendru na opravu okolí stanice metra C Budějovická. Částečně otevřený vestibul, který je pod úrovní okolních ulic, je totiž v dezolátním stavu a na několika místech musí konstrukci podpírat lešení. Tendr na opravu vypsalo město loni a předpokládaná cena oprav je v řádu několika desítek milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články