Výstava připomíná 130 let historie budovy karlovarského divadla

Vložil
ČTK
03.05.2016 10:05
Karlovy Vary

Karlovy Vary - Budova divadla v Karlových Varech oslaví letos 130 let od svého založení. Historii budovy, její dřívější podobu i nečekané momenty, jako byl například nález schránky s dokumenty při rekonstrukci v roce 1998, připomíná výstava v karlovarské krajské knihovně. ČTK to řekl ředitel knihovny Vratislav Emler.


Jubileum oslaví budova přesně 15. května, otevřena byla v roce 1886. "Výstava sice není rozsáhlá svým obsahem, ale je tady spousta zajímavých věcí. Z těch nejcennějších a nejzajímavějších tady vystavujeme plakáty třeba z roku 1817, kdy na místě stála ještě stará budova. Ale máme tu samozřejmě i věci, které se týkají přímo současné budovy. Je tady schrána, která se našla při opravě v roce 1998, ve které byly velmi cenné dokumenty z doby výstavby divadla," řekl Emler. Ve schránce byly uloženy pozvánky, mince i seznam všech řemeslníků, kteří se na výstavbě divadla podíleli.

Návštěvníci výstavy si budou moct prohlédnout také stavební plány budovy a jejího technického vybavení, dobové fotografie exteriérů i interiérů divadla, divadelní programy a momentky z divadelních představení. Podrobně se výstava věnuje vzácné malované oponě, která je dílem bratří Gustava a Ernsta Klimtových a Franze Matsche. Výstava potrvá do konce května.

Stará divadelní budova stála na místě nynějšího divadla do roku 1884, kdy byla kvůli nevyhovujícímu interiéru stržena. Nové divadlo se povedlo postavit za pouhých 20 měsíců. Autorem projektu divadla byl vídeňský ateliér Ferdinanda Fellnera a Hermanna Helmera. Divadlo prošlo ve 20. století několika rekonstrukcemi, naposledy v letech 1997 až 1999.
0 komentářů
přidat komentář

Související články