V Petrohradu lze zajít na exkurzi do "komunálky"

Vložil
ČTK
03.05.2016 09:45
Brno

Petrohrad - Je to přežitek ze sovětských dob, příklad vynucené kolektivizace: "komunálka" - byt, ve kterém Rusové sdíleli se svými sousedy jednu kuchyni a sociální zařízení. Ještě dnes takové společné byty přetrvávají v Petrohradu, napsala agentura AFP v reportáži z druhého největšího ruského města.

Více než čtvrt století po pádu komunismu se tento způsob života stává tématem konferencí i návštěv s průvodcem. "Komunálky" dokonce mají festival, uspořádaný umělci v Petrohradu, který se za sovětských dob jmenoval Leningrad.

V Rusku se bydlení tohoto typu objevilo po bolševické revoluci v roce 1917, kdy se dělníci a rolníci usadili v měšťanských bytech, jejichž majitelé byli většinou vykázáni do jediné místnosti ve svém dřívějším příbytku.

"Tyto byty jsou součástí dějin naší země a našeho města. Ačkoliv jich je v Petrohradu ještě hodně, pomalu mizí. Proto jsme se rozhodli zorganizovat festival," říká Svetlana Vorobjovová ze skupiny umělců, z níž vzešel nápad přiblížit všední život v komunálních bytech a umožnit seznámit se s jejich obyvateli.

Jedním z nich je pětasedmdesátiletý Eduard Jemeljanov, sdílející již 15 let třípokojový byt v samém centru někdejší metropole carského Ruska. Eduard vychází ze svého pokoje a vítá návštěvníky v trenýrkách a nátělníku, které si oblékl "jako vždycky", jak říká s úsměvem.

"Mám rád komunální byty a nechtěl bych žít jinde. Nikdy tu není člověk sám, vždy tu někdo je a to je dobře," vysvětluje penzista, který svolil s účastí na festivalu na žádost jedné ze svých sousedek, Vorobjovové.

Anna Fjodorovová žije v pokoji s úchvatným výhledem na hlavní tepnu Petrohradu, s krbem v rohu místnosti a se stropem vysokým 3,6 metru. Ale také musí sdílet kuchyni a koupelnu s desítkou sousedů obývajících byt o osmi pokojích.

Na konci dlouhé a temné chodby se nachází malá koupelna a veliká kuchyně, kde se věčně kříží cesty sousedů. Instalovány jsou tu čtyři plynové sporáky, osm stolků a osm ledniček, aby si každý z nájemníků mohl uvařit, až na něj přijde řada.

"Komunální byt má dvě tváře: prima věci jsou hned vedle nepříjemných," směje se mladá brunetka, která do Petrohradu přijela z Volgogradu před čtyřmi lety. Jako umělkyně je nadšená z bydlení v historickém centru města a obdivuje architekturu budovy z roku 1905, ale připouští, že soužití bývá "složitější". "Zpočátku bylo pro mne jako člověka s vášnivým jižanským temperamentem těžké si zvyknout na soužití v komunálce," přiznává Anna. Kvůli nedostatku soukromí bývají vztahy se sousedy občas "delikátní".

Dokonalý příklad vzápětí poskytuje spolubydlící, čtyřicátnice Naděžda v růžovém triku, když se rozječí na Annu. "Hele, koukej, právě jsem vytřela podlahu a tví návštěvníci ji už pošlapali," vříská na adresu návštěvy uspořádané v rámci festivalu.

"Varovala jsem sousedy, že se účastním festivalu, ale někteří tím nejsou nadšeni," chichotá se Anna.

V 80. letech představovaly "komunálky" skoro dvě pětiny bytů v centru Leningradu. Ale po pádu komunismu v roce 1991 si mnoho měšťanských bytů, většinou už velice zchátralých, koupili zámožní Rusové a spoustu někdejších nájemníků přestěhovali do vlastních malých bytů na sídlištích.

V pětimilionovém Petrohradu v roce 2008 spustili program přestěhování obyvatel "komunálek", které občas čítaly až deset pokojů, ve snaze skoncovat s tímto sovětským dědictvím. Podle úřadů se během sedmi let počet těchto bytů snížil ze 116.000 na 83.000. V Moskvě, která má 12 milionů obyvatel, se "komunálky" už prakticky nevyskytují.

Sestry Kira a Svetlana ve věku 45 a 48 let se rozhodly navštívit petrohradský festival "komunálek" z nostalgie.

"Vyrůstaly jsme v podobném bytu, s 18 sousedy ze šesti pokojů,"
vzpomíná Svetlana. "Ve skutečnosti na tom nebylo nic romantického. Za nic na světě bych se tam nechtěla vrátit," přiznává Kira.
0 komentářů
přidat komentář