Kryt pod Špilberkem bude od čtvrtka pravidelně přístupný

Vložil
ČTK
02.05.2016 11:30
Brno

Brno - Protiatomový kryt pod hradem Špilberk bude od čtvrtka přístupný veřejnosti každý den kromě pondělí. Návštěvníci dostanou u vstupu mapky a pohybovat po objektu se budou sami, napsal novinářům Pavel Paleček, ředitel Amerického fondu, který má kryt vypůjčený od města. V krytu bude pro návštěvníky audiovizuální expozice s titulky v angličtině. Je složená z vyprávění o historii krytu, technickém fungování a širší historii Brna.

Dopoledne budou určena školám, odpoledne veřejnosti a večery nadšencům a kulturním akcím. Součástí expozice jsou také unikátní funkcionalistické stoly, u nichž zasedalo vedení Brna na Nové radnici od roku 1935 nebo dveře z cel smrti bývalého krajského vězení na Cejlu.

"Současně s expozicí se rozjede v částečném provozu také retro Mléčný bar šéfkuchaře Marcela Ihnačáka, který je součástí expozice, ale lze ho navštívit i samostatně,"
uvedl autor projektu a historik Pavel Paleček.

Návštěvníci krytu se zatím mohou těšit na výdobytky socialistické kuchyně - turka, termix nebo "vlašák" na papírek. Od podzimu pak přibudou speciality inspirované historií. Od září organizátoři také připravují kulturní program pro sál, který uvnitř krytu vznikl.

Kryt vznikl během 2. světové války na ochranu obyvatel města před bombardováním. Po válce sloužil jako velkoobchod vínem, po únoru 1948 v něm ale komunisté vybudovali 1500 metrů rozsáhlý velitelský kryt pro klíčové představitele města a kraje, který byl až do pádu režimu tajný. Kryt s označením 10-Z má přístup z Husovy ulice. Kryt, který vlastní město, je součástí krajského záchranného systému.
0 komentářů
přidat komentář

Související články