V Uherském Hradišti otevřeli nové Muzeum v přírodě Rochus

Zdroj
ČTK
Vložil
Tisková zpráva
02.05.2016 09:50
Uherské Hradiště - V Uherském Hradišti bylo dnes slavnostně otevřeno nové Muzeum v přírodě Rochus, které nabízí expozice tradiční lidové architektury z různých období od konce 19. do poloviny minulého století. Návštěvníci v nich naleznou na 1000 sbírkových předmětů, řekl ČTK ředitel obecně prospěšné společnosti Park Rochus Jan Blahůšek.


Stavba budov byla dokončena loni na podzim. K historické stodole z Břestku, která byla na Rochus přenesena v roce 2012, přibyly tři kopie skutečných staveb - zemědělská usedlost z Boršic, menší hospodářské stavení z Veletin a nadsklepní vinařský objekt z Tučap.

Projekt stál kolem 30 milionů korun, asi 25 milionů byla evropská dotace. Muzeum po dokončení staveb vybavovalo objekty exponáty. Podle Blahůška je získávalo darem od lidí či koupí v dražbách, zlomek z celkového počtu dalo vyrobit podle originálů ze sbírek Slováckého muzea.

Nejstarší předměty z přelomu 19. a 20. století jsou k vidění ve stavení z Veletin, 30. léta minulého století zmapuje usedlost z Boršic a vinařský objekt z Tučap ukazuje 50. léta 20. století. V objektech jsou předměty běžně užívané v domácnosti, nechybějí třeba originální lustry a kachlová kamna či různé zemědělské nástroje, užívané například k výrobě vína.

"Snažili jsme se, aby expozice byla založena na odborném základu. Předměty, které jsou v jednotlivých objektech instalovány, by tak měly odpovídat zvoleným časovým obdobím. Řadu věcí jsme získali, byly restaurovány a konzervovány, aby v objektech mohly sloužit. Ne všechno se ale dalo v terénu sehnat, proto jsme vyráběli repliky," řekl Blahůšek.

Vybudována byla nová správní budova, ve které je pokladna, sociální zařízení, konferenční místnost i prostor pro průvodce a údržbu. V květnu a v říjnu bude muzeum otevřeno od čtvrtka do neděle, v hlavní sezoně od června do září od úterý do neděle. Vstupné pro dospělého stojí 60, pro děti od šesti do 15 let a pro seniory 40 korun. Rodinné vstupné je 90 Kč.

Počítá se s tím, že se muzeum ještě rozroste, ač zatím není připraven další projekt na nové stavby. Muzeum ale má nabídku na přesun menší stodoly z Hradčovic, zatím na tuto akci shání peníze.

Uherské Hradiště začalo bývalé cvičiště na kopci Rochus revitalizovat v roce 2010, kdy zde byly vysázeny sady tradičních slováckých odrůd. O rok dříve město opravilo kapli svatého Rocha, později komunikace a další infrastrukturu. Kvůli výskytu vzácných rostlin a živočichů je oblast zařazena do soustavy Natura 2000. Podle Blahůška bylo v lokalitě za posledních šest let vysazeno asi 500 stromů, další přibudou letos.
0 komentářů
přidat komentář

Související články