Památkáři zvažují demonstraci kvůli pronájmu Karlova mostu

Vložil
ČTK
29.08.2006 01:00
Praha

Praha - Památkáři uvažují o tom, že uspořádají demonstraci proti pronájmu Karlova mostu. Informovala o tom dnes Česká televize (ČT). Na mostě se má konat slavnostní zakončení prestižní jízdy veteránů, druhý zářijový víkend bude několik hodin uzavřen.

    Na jedné z nejvýznamnějších českých památek by měla podle ČT vzniknout skoro čtyři metry vysoká a 300 metrů dlouhá konstrukce. Od poloviny devadesátých let je přitom most v havarijním stavu. Památkáři se obávají, že konstrukce poškodí sochy. Národního památkového ústavu se údajně na názor nikdo neptal.
    "Považuji to za skandální u takové akce a mělo by se to velmi rychle napravit nebo by se měla celá akce zrušit," řekl ČT Ondřej Ševců z Národního památkového ústavu. Proto odborníci zvažují demonstraci. "Asi sem v tu dobu přijdeme a dáme najevo všem účastníkům té party, co si o věci myslíme," řekl Petr Kratochvíl z Ústavu dějin umění Akademie věd.
    Karlův most má být uzavřen na několik hodin v sobotu a v neděli 9. a 10. září. Podle údajů magistrátu to bude od 17:00 do 02:00. Souvisí to s jízdou veteránů z Budapešti přes Rakousko do Prahy, kterou pořádá společnost Luis Vuitton. Už od 6. září má být na mostě omezen průchod kvůli výstavbě dekorace.
    Uzavírka mostu vyvolala vlnu kritiky. Proti se postavili například ministr kultury Vítězslav Jandák, senátoři Martin Mejstřík a Alena Gajdůšková a také někteří pražští politici včetně primátora Pavla Béma a cestovní kanceláře.
    Bém ČT řekl, že se zasadí o to, aby na mostě nestála konstrukce, která by ho mohla poškodit. S památkáři je podle něj třeba začít jednat a uzavření mostu třeba jen na jednu hodinu je prý vyloučeno. Pražští radní v tomto smyslu v  úterý vydají stanovisko, uvedla ČT.
    Radní Prahy 1 dnes neschválili návrh, aby radnice požádala Technickou správu komunikací (TSK) o zrušení nájemní smlouvy na Karlův most. Radní pouze projednali zprávu o zajištění pronájmu mostu.
    Nájemní smlouvu na most má firma s TSK, zábor povolil odbor dopravy a životního prostředí Prahy 1. Mluvčí radnice Jan Šlajs již dříve uvedl, že úřad by mohl rozhodnutí o uzavírce zrušit, pokud správa komunikací smlouvu vypoví. TSK reagovala, že k tomu není důvod. "Pokud městská část zruší vydané rozhodnutí, tak smlouva automaticky pozbývá platnosti," řekl tehdy mluvčí TSK Tomáš Mrázek.
    Veteráni dojedou na Hradčanské náměstí. Podle deníku Blesk by účastníkům uzavřené slavnosti na Karlově mostě měla zazpívat světová popová hvězda Madonna, která bude koncertovat 6. a 7. září v Sazka Areně.
    Z jízdy veteránů vznikne dokumentární film, který se bude podle pořadatelů vysílat po celém světě. Podle zastánců akce to tedy bude i reklama Prahy.
0 komentářů
přidat komentář