Před 85 lety zemřel architekt Obecního domu Osvald Polívka

Vložil
ČTK
29.04.2016 12:55
Praha

Osvald Polívka

Praha - Před 85 lety, 30. dubna 1931, zemřel v Praze významný architekt a urbanista Osvald Polívka. Autor či spoluautor obdivovaných architektonických skvostů jako jsou Pražská městská spořitelna v Rytířské ulici, Zemská banka Na Příkopě a především Obecní dům na náměstí Republiky patří k hlavním představitelům české secese. Ve své době však nebyl moc v oblibě a býval dokonce označován za neinvenčního eklektika.

Polívka, který se narodil 24. května 1859, začal svou profesní kariéru na pražské německé technice u profesora Josefa Zítka. V pozdější tvorbě jej velmi ovlivnil studijní pobyt v Itálii. Inspirace barevnými mozaikami, interiéry i fontánami se odrazila zejména v návrzích bohatě dekorovaných paláců bank, spořitelen a pojišťoven, a to včetně interiérů, na nichž vždy spolupracoval s předními výtvarníky. Přes neorenesanci vedla jeho tvorba k novobaroku, secesi a později k neoklasicismu.

Vedle Zemské banky, městské spořitelny či interiérů Obecního domu Polívka svou invenci pozoruhodně uplatnil také ve foyeru České pojišťovny ve Spálené ulici. Realizoval mimo jiné také dům U Nováků ve Vodičkově ulici, Topičovo nakladatelství na Národní třídě a v neposlední řadě Novou radnici na Mariánském náměstí. Neomezoval se jen na Prahu, jeho realizace jsou třeba v Nymburku, Hradci Králové, Karlových Varech, Prostějově, ale i v Bratislavě či Terstu.

0 komentářů
přidat komentář

Související články