Most zavírá kvůli havarijnímu stavu elektroinstalace kulturní dům

Vložil
ČTK
29.04.2016 12:10
Most


Most - Město Most uzavírá kvůli havarijnímu stavu elektroinstalace kulturní dům. Mimo provoz bude od prvního května i planetárium, které v objektu sídlí. Rekonstrukce potrvá do září. ČTK to dnes řekla mluvčí magistrátu Alena Sedláčková. "Rozhodli jsme se k tomuto nepopulárnímu kroku z bezpečnostních důvodů," uvedl primátor Jan Paparega. Do hlavního rozvaděče podle revizních zpráv zatéká, proto se musí vyměnit. Odborníci budou opravovat třeba i trafostanici.

Kulturní dům stojí v centru Mostu u hlavní třídy Budovatelů, hned vedle magistrátu. Radnice objekt prodala za 28 milionů korun. Rozhodčí soud před koncem loňského roku označil kupní smlouvu za neplatnou a za vlastníka označil Most. Firma Crestyl, která smlouvu s radnicí v roce 2010 podepsala, požaduje vrácení uhrazené části kupní ceny. "Zastáváme názor, že nárok společnosti CT Crestyl je promlčen," uvedla Sedláčková.
V katastru nemovitostí je město zapsané jako vlastník od 15. ledna. Město uzavřelo do konce června nájemní smlouvu s dosavadním provozovatele objektu. Cílem podle mluvčí bylo zajistit už dohodnuté akce, především plesovou sezonu. Provozovatel ale poslal městu výpověď z nájemní smlouvy už k datu 30. dubna.
Radnice poté nechala posoudit stav elektroinstalace, tlakových nádob, výtahů a protipožárního zabezpečení celé budovy. "Výsledek nás bohužel nemile překvapil. O to víc, že v době, kdy město kulturní dům prodávalo, byla jeho elektroinstalace v pořádku," uvedl primátor.
Nájemci v domě dostali výpověď ke konci dubna s tím, že se mohou v září vrátit. Náklady na likvidaci havarijního stavu zatím radnice nezná. "Nejvyšší odhad představuje zhruba dva miliony korun, optimistická varianta jsou statisíce," poznamenala Sedláčková.
Město zároveň zpracovává studii využitelnosti objektu, o demolici se podle mluvčí magistrátu neuvažuje. Studie by měla vyřešit mimo jiné i to, zda se do kulturního domu přestěhuje knihovna. Orientační odhad nákladů na celkovou rekonstrukci objektu, který byl dostavěn v roce 1984, je zhruba 250 milionů korun. Dům je velmi členitý, některé jeho nadzemní části podpírají betonové sloupy a ze střechy vyčnívá koule, ve které je planetárium.
0 komentářů
přidat komentář

Související články