Dělnický dům v Brně-Líšni se po letech chátrání otevře veřejnosti

Vložil
ČTK
29.08.2006 00:40
Praha

Brno - Dělnický dům v Brně-Líšni se o víkendu po letech chátrání znovu otevře veřejnosti. Z cenné stavby z roku 1928 zůstaly po náročné rekonstrukci za 30 milionů korun jen obvodové zdi, celý interiér je zbrusu nový. Dům má nyní opět sloužit pro divadlo, koncerty či společenské akce. ČTK to dnes řekl líšeňský starosta Jiří Janištin.

    "Neměli jsme v Líšni žádný podobný prostor. Přitom tu máme bohatý folklor, různé spolky, ochotníky. Ti všichni mohou v Dělnickém domě najít azyl," uvedl Janištin. Doplnil, že neudržovaná budova hyzdila městskou část a těsně před zahájením rekonstrukce dokonce hrozilo, že se zřítí.
    "Prostor 'Dělňáku' je připraven a vybaven tak, aby se tu mohly pořádat jak divadelní představení, tak hudební produkce, ale i  společenské akce, plesy, konference a podobně," řekl k budoucímu využití objektu ředitel Kulturního centra Líšeň Petr Veselý. Poprvé bude stavba využita při víkendových líšeňských hodech, 6. září je na programu akustický koncert Radima Hladíka a jeho skupiny Blue Effect.
    Hlavní sál má kapacitu 300 míst k  sezení. "V dramaturgii se zaměříme především na věci, jimiž žije městská část. Čas od času ale chceme pořádat akce celobrněnského dosahu," řekl ČTK vedoucí Dělnického domu Karel Kmoch.
    Dělnický dům patřil až do počátku 90. let mezi živá centra kultury v Líšni. Byl postaven z darů a příspěvků občanů a poprvé slavnostně otevřen v roce 1928. Své místo v něm měly tělovýchovné spolky i divadelní ochotníci. Svou funkci si budova udržela i za protektorátu a po roce 1948. Například v 80. letech tam pravidelně hostovalo pražské Divadlo Járy Cimrmana.
    Budova však postupně chátrala, městská část se ji pokusila neúspěšně prodat, poté se uvažovalo dokonce o demolici a rozprodeji pozemků. O  záchranu objektu se zasloužili ochotníci z Divadla Líšeň, kteří pro Dělnický dům pořádali benefice. Dostalo se jim za to odměny - budou mít v opravené budově domovskou scénu.
0 komentářů
přidat komentář