Na obnovu brownfieldů vláda schválila dvě miliardy Kč

Vložil
ČTK
27.04.2016 21:30
Praha

Praha - Na regeneraci a podnikatelské využití nevyužívaných území, tzv. brownfieldů, by mohly jít v letech 2017 až 2023 dvě miliardy korun. Vzniknout by v nich mohlo až 2000 nových pracovních míst. Návrh programu podpory využití brownfieldů dnes schválila vláda. Program se zaměří na Moravskoslezský, Ústecký, Karlovarský kraj a hospodářsky problémové regiony.

"Cílem materiálu je především snaha o nápravu strukturálního postižení ekonomiky v těchto oblastech způsobeného útlumem těžkého a textilního průmyslu a racionalizací těžby uhlí," píše se v předkládací zprávě.

Starostové obcí v těchto regionech navrhli téměř tisíc možných nevyužívaných areálů a ploch v celkových předpokládaných nákladech zhruba 14,5 miliardy korun. Tři čtvrtiny z nich jsou menší projekty, umístěné většinou v zastavěných částech obcí s předpokládanou rozlohou do tří hektarů a s předpokládanými náklady zhruba pět až deset milionů korun.

"Hlavním cílem Programu je vytvořit množství drobnějších podnikatelsky využitelných ploch a nemovitostí, které ve svém důsledku vygenerují tolik pracovních míst, jako bychom obsadili několik velkých průmyslových zón," stojí v předkládací zprávě. Bez nutnosti stavět průmyslové zóny na "zelené louce" by tak mohla vzniknout řada nových investičních a podnikatelských příležitostí.

0 komentářů
přidat komentář

Související články