Hasiči, záchranáři a strážníci mají v Ostravě společné zázemí

Vložil
ČTK
26.04.2016 11:00
Ostrava


Ostrava - Profesionální hasiči, zdravotničtí záchranáři a strážníci mají nové zázemí v budově Integrovaného výjezdového centra v ostravské městské části Jih. Stavba mezi ulicemi Františka Formana a Kaminského stála 250 milionů korun, většinu nákladů pokryly evropské dotace, řekla dnes novinářům mluvčí krajského úřadu Petra Špornová.

Komplex integrovaného centra je čtvrtým zařízením, které kraj v těchto týdnech zprovoznil, další byla otevřena v Městě Albrechticích na Bruntálsku, mošnovském letišti a v Třinci na Frýdecko-Místecku. Celkem je center, v nichž společně sídlí složky integrovaného záchranného systému, v regionu třináct. Kraj plánuje budování dalších.

Třípatrové Integrované výjezdové centrum je vybaveno například cvičnou věží a výcvikovými či sportovními plochami. Je v něm i zázemí pro kynologii a hipologii městské policie. Součástí areálu je 18 kotců pro psy a cvičiště a stáje pro 14 koní s jezdeckou halou. Součástí areálu je také rekonstruované víceúčelové hřiště, které budou dopoledne využívat žáci Základní školy Františka Formana, odpoledne bezpečnostní složky.

"Výjezdové centrum v Ostravě-Jihu je specifické v mnoha ohledech. Stavba se díky svým dispozicím a špičkovému zázemí může stát v případě řešení mimořádných událostí záchytným bodem, kde se mohou koncentrovat bezpečnostní složky i z jiných stanovišť," uvedl náměstek hejtmana Josef Babka (KSČM), který má na starosti bezpečnost.

V areálu nyní sídlí i jednotka požární ochrany WASAR, která se specializuje na záchranu a práci na vodní hladině a využívá se v případě katastrof, živelních pohrom či jiných mimořádných událostí. Záchranáři zase v centru mají tým vyškolených záchranářů zaměřený na vysoce nebezpečné nákazy. Tito lidé v běžném režimu vyjíždějí k pacientům, ale operační středisko je může nepřetržitě využít právě i u pacientů s vysoce nakažlivými chorobami.

0 komentářů
přidat komentář