Plzeň postaví za 25 milionů 11 komunitních bytů pro seniory

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
21.04.2016 10:00
Plzeň

Plzeň - Jedenáct sociálních bytů komunitního bydlení určených pro seniory starší 60 let postaví Plzeň. Za 25,5 milionu korun město vybuduje nástavbu domu s pečovatelskou službou v ulici U Jam, kde už jsou byty pro 120 lidí. Nové byty budou maximálně pro 22 lidí, kromě nich bude součástí nástavby i sdílená společenská místnost. Město neuspělo se svou žádostí o státní dotaci až 6,6 milionu korun, celou stavbu proto zaplatí ze svého, řekl dnes ČTK primátor Martin Zrzavecký (ČSSD).

Byty by se měly začít stavět v červenci, připraveny k nastěhování pro nové nájemce mají být od poloviny roku 2017. Podle radního Davida Šloufa (ODS), který má na starosti nakládání s městskými byty, je o komunitní sociální byty pro seniory značný zájem. Může za to zhoršující se ekonomická situace lidí v důchodovém věku a jejich rostoucí počet. Bytový odbor magistrátu eviduje přes 400 žádostí o tento typ bydlení a není schopen je uspokojit. "Při poskytování těchto služeb občanům nemůže být, tak jako v běžném tržním prostředí, cílem zisk a rentabilita, avšak vždy kroky města musí směřovat k tomu, aby veřejné služby zajišťovalo účelně a hospodárně dle možností svého rozpočtu," řekl Šlouf.

Součástí nákladů je kromě nástavby investice na rekonstrukci evakuačního výtahu a elektrotechniky. Pořídí se elektrická požární signalizace a vzduchotechnika za 11,6 milionu korun. Tyto úpravy budou sloužit i současným obyvatelům domu, řekl ekonomický náměstek Pavel Kotas (ČSSD). Město se podle něj nevzdává a příští rok se pokusí znovu zpětně čerpat dotaci na nové byty.

0 komentářů
přidat komentář