Péčí o památky konkuruje Vysočina největším českým krajům

Vložil
ČTK
28.08.2006 10:20
Jihlava

Jihlava - Kraj Vysočina věnoval v uplynulých čtyřech letech na obnovu památek na svém území 131 milionů. Konkuruje tak největším českým krajům. Podle radní pro oblast kultury Martiny Matějkové je to pátá největší suma mezi 14 českými kraji za Prahou, Jihomoravským, Moravskoslezským a Jihočeským krajem. Na opravu památek ve svém vlastnictví dal kraj 72 milionů korun, s 59 miliony mohli nakládat přímo jejich vlastníci - obce, církve a soukromníci, řekla dnes ČTK Matějková.

    Mezi největší investiční akce patřila obnova zámku v  Třebíči, kde sídlí Muzeum Vysočiny. Za více než 16 milionů korun se upravilo nádvoří, fasády budov a část vnitřních prostor. Sedm milionů korun směřovalo na opravy hradu Kámen na Pelhřimovsku, opravovaly se i zámek v Novém Městě na Moravě na Žďársku a hrad Roštejn na Jihlavsku. "Za pomoci grantů a příspěvků jiným vlastníkům bylo opraveno kolem 300 památek ve 270 obcích kraje," upřesnila Matějková.
    Podle radní rostou peníze věnované krajem na obnovu památek každoročně. "V roce 2002 to bylo 10,5 milionu korun, zatímco loni už 40 milionů. Letos bude částka podobná," uvedla Matějková.
0 komentářů
přidat komentář

Související články