Přestavba území autobusového nádraží v Kladně - vypsání soutěže

Zdroj
Anna Anděrová, Magistrát města Kladna
Vložil
Tisková zpráva
13.04.2016 08:15
Dvoukolovou architektonicko-urbanistickou soutěž o přestavbu území autobusového nádraží vyhlásilo v těchto dnech město Kladno. Architekti tak dostávají příležitost navrhnout, jak naložit s nevhodně využitým prostorem dnešního autobusového nádraží, zlepšit komfort pro cestující i oživit část kladenského centra.
Během prvního kola soutěže budou soutěžící řešit širší kontext autobusového nádraží, tedy celý městský blok, na jehož ploše se nachází kromě historických vil a městských domů rovněž objekt supermarketu. Výzvu pro účastníky představují náročné terénní podmínky i kapacitní dopravní tahy lemující centrum města.
„Chceme, aby nový autobusový terminál začal cestujícím sloužit již v roce 2018. Terminál umožní jednoduché přestupy mezi dálkovou a místní autobusovou dopravou a nabídne samozřejmě i kapacitní parkoviště P+R, úschovnu pro kola a další služby pro cestující.“ říká Ondřej Rys (Volba pro Kladno), předseda komise pro rozvoj města.
Řešené území tvoří předěl mezi historickým centrem města Kladna a brownfieldem po Vojtěšské huti a přímo navazuje na pěší zónu, jejíž rekonstrukci město také připravuje. Její nová podoba je předmětem právě končící architektonické soutěže.
Soutěžní porota je složena z významných odborníků různých profesí, kromě architektů a urbanistů v ní zasedají i specialisté na dopravu a ekonomiku. Úkolem soutěžících je zohlednit všechny požadavky kladené na moderní dopravní terminál a fungující městské centrum tak, aby právě jejich návrh patřil mezi 3-8 nejlepších, které postoupí do druhého kola soutěže. Termín odevzdání návrhů v prvním kole soutěže je 14. června 2016, finální výsledky oznámí vyhlašovatelé na konci letošního srpna.
Vybraný návrh území bude sloužit i jako podklad pro regulační plán centra města.
Podrobné informace k soutěži i kompletní soutěžní podklady Kladno zveřejnilo na svých webových stránkách. Mezi soutěžící bude rozdělena celková částka 1.315.000,- Kč.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články