Na nové dřevěné sídlo Lesů ČR bude mezinárodní soutěž

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
11.04.2016 19:30
Hradec Králové

Hradec Králové - Na návrh nového dřevěného sídla generálního ředitelství státního podniku Lesy České republiky (LČR) v Hradci Králové bude vypsána mezinárodní soutěž architektů. Tendr by podnik chtěl vyhlásit v červnu, první kolo by porota měla vyhodnotit v říjnu a druhé příští rok v lednu. Hodnotu stavby podnik odhaduje na přibližně čtvrt miliardy korun. Novinářům to dnes řekl správní ředitel Lesů ČR Igor Kalix. Lesům ČR patří polovina lesů v zemi, podnik ročně dosahuje zisků v miliardách korun.

V Česku podle Kalixe obdobný administrativní objekt ze dřeva pro asi 200 pracovníků dosud nestojí. Volbou dřeva jako stavebního materiálu chce podnik jít příkladem ostatním investorům a podpořit tím spotřebu dřeva v Česku. Loni Lesy ČR ze dřeva postavily za 30 milionů korun nové krajské ředitelství v Dobré Vodě u Českých Budějovic a nyní za 20 milionů korun budují ze dřeva lesní správu v Hořicích na Jičínsku.

Pro mezinárodní soutěž architektů nyní Lesy ČR připravují zadávací dokumentaci. Podnik spolupracuje s Českou komorou architektů, odborem hlavního architekta města Hradce Králové, s vedením města i městskými lesy, které mají budovu v sousedství. "Mezinárodní porota bude posuzovat ekonomické i energetické hledisko stavby," uvedl Kalix.

Nové dřevěné sídlo má nahradit současnou nevyhovující budovu z panelů ze 70. let minulého století. Objekt, který byl v minulosti sídlem Východočeských státních lesů, je podle LČR staticky nestabilní, není zateplený, nemá vzduchotechniku a většina kanceláří již dnešním standardům nevyhovuje. Pokud by šlo vše hladce, mohl by být nový objekt hotový přibližně do konce roku 2018.

Dřevostavba nového ředitelství by měla stát v těsném sousedství současného sídla na pozemcích Lesů ČR na místě nynějších garáží a bývalého výstrojního skladu. Po výstavbě a přestěhování pracovníků by se stará budova zbourala. Na jejím místě by měla být parková úprava a parkoviště.

V Hradci Králové podnik sídlí od svého vzniku 1. ledna 1992. Bývalý generální ředitel LČR Jiří Holický v roce 2007 uvedl, že podnik by své sídlo mohl přestěhovat do Prahy. Myšlenku přesunu zdůvodňoval tím, že v Praze sídlí všechny důležité instituce, s kterými podnik jedná. Současné vedení LČR podle ekonomického ředitele Karla Buchty o jiném sídle než v Hradci Králové nikdy neuvažovalo.

0 komentářů
přidat komentář