Výstava představuje současnou architekturu v prostředí velehor

Vložil
ČTK
08.04.2016 11:30
Praha


Praha - Přes těžce přístupný vysokohorský terén vznikají v Alpách každoročně desítky nových staveb, které sbírají ocenění v mezinárodních architektonických soutěžích. Přes pět desítek nejzdařilejších z posledních 20 let představuje ode dneška do 15. května na velkoformátových fotografií dvojice výstav v pražské Galerii Jaroslava Fragnera. Ukazují stavby různého účelu, od kostela přes restauraci, rodinný dům, společenské centrum, zemědělské usedlosti, lázně, kanceláře, obchodní domy až po terminál lanovky.

Zahrnují práce klíčových osobností švýcarské architektury jako jsou Peter Zumthor, Mario Botta, Gion A. Caminada, Baserga-Mozetti nebo Bearth_Deplazes. Prostor dostala i řada progresivních ateliérů z Rakouska, Slovinska a Itálie.

Architektonická invence tvůrců spojená se stavebním umění v extrémním prostředí jsou nejen oceňovány odborníky, ale často jsou součástí barevných časopisů i digitálních sítí, které dokumentují atraktivitu alpských hor pro turisty. Řada z nich do Alp míří právě kvůli špičkové a jinde neviděné architektuře. Výstava dokládá, že současná architektura a stavební postupy mohou být v souladu s přírodou.

"Víme, že horská architektura ve Švýcarsku nebo Rakousku poutá dlouhá léta pozornost i tuzemských architektů nebo turistů. Rádi bychom, aby na výstavě našli inspiraci také tuzemští investoři a developeři. Také v našich horách vzniká množství staveb, které by si zasloužily podobně komplexní a ohleduplný přístup, jaký vidíme v Alpách," řekl ředitel Galerie Jaroslava Fragnera Dan Merta.

Projekt vedle dílčích přednášek 30. dubna doprovodí česko-švýcarská konference na Technické univerzitě v Liberci za přítomnosti předních architektů a teoretiků z obou států.

Díky vyspělým technologiím je většina staveb šetrná k životnímu prostředí. Výstavy prezentují i ty projekty, které vznikly za využití tradičních lokálních materiálů a stavebních a řemeslných postupů. Návštěvníci tak uvidí nejen emblematické novostavby, ale i zdařilé rekonstrukce a obnovy historických sídel.


Více informací ZDE >

0 komentářů
přidat komentář

Související články