Žďár n. S. nechce platit půl nákladů stavby tělocvičny pro školy

Vložil
ČTK
07.04.2016 15:45
Jihlava


Jihlava - Kraj Vysočina plánuje, že postaví novou tělocvičnu pro své střední školy ve Žďáru nad Sázavou. Podle původních představ tam měla vzniknout sportovní hala, ale záměr bude zřejmě přehodnocen a projektovat se bude menší stavba. Žďárská radnice se na investici nechce podílet polovinou, jak očekává kraj, a nabízí nižší částku. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytly město a kraj.

"To znamená, my nakreslíme školní tělocvičnu, kterou bychom potřebovali pro naše potřeby, a město nechť si svoje potřeby řeší někde jinde," řekl ČTK náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD).

Obě strany se shodují na tom, že žďárští středoškoláci novou tělocvičnu potřebují. "Ale není potřeba hned, protože výuku máme zajištěnou," řekl Joukl. O nové tělocvičně podle něj zástupci kraje jednali se současným i bývalým vedením města. Z toho podle náměstka vyplynulo, že by kraj mohl ve Žďáru postavit větší sportovní halu, která by sloužila i veřejnosti. Náklady by se tím ale podle Joukla zdvojnásobily. "Pokaždé jsme říkali, že by to muselo být zhruba půl na půl," řekl k podílu města na financování stavby.

Tři krajské střední školy ve Žďáru podle údajů radnice navštěvuje skoro 1800 žáků. Tělocvičnu má průmyslová škola, ale je malá a má nízký strop, jinde jsou jen cvičební sály.

Nová tělocvična má vzniknout u průmyslové školy. Žďárský místostarosta Josef Klement (KDU-ČSL) uvedl, že město je ochotné zaplatit 37 procent nákladů, nejvýše však 15 milionů Kč. Poukázal i na to, že novou tělocvičnu v Třebíči teď platil kraj celou. "Budeme v této věci jednat, ale mandát od zastupitelů máme jasně vymezený," řekl místostarosta.

V Třebíči kraj podle Joukla postavil tělocvičnu pouze pro školní potřeby. Stála 32 milionů Kč.

0 komentářů
přidat komentář