Barokní kostel v Jablonci dostal moderní lustr

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
27.08.2006 11:15
Jablonec nad Nisou

Jablonec nad Nisou - Barokní kostel sv. Anny v Jablonci dostal dnes zcela nový lustr. Moderní osvětlení ve tvaru trnové koruny ze skla a kovu věnovala kostelu Nadace Preciosa. Montáž osvětlení je jednou z posledních akcí v kostele před jeho slavnostním otevřením, které se uskuteční 7. září. O dva dny později si ho bude moci u příležitosti Dne památek prohlédnout i široká veřejnost, řekla dnes ČTK mluvčí jablonecké radnice Milena Jelínková.

Kostel sv. Anny je nejstarší stavební památkou v padesátitisícovém městě. Jeho současná podoba pochází ze druhé poloviny 17. století, některé části jsou však mnohem starší. Podle památkářů stál na jeho místě už v polovině 14. století dřevěný kostel, který ale později vyhořel a na jeho místě vyrostla kamenná stavba. Z původního dřevěného kostela se zachovala část dlažby a také jedna z křtitelnic pochází zřejmě ze 14. století.
Zchátralý kostel získala radnice předloni bezúplatně od římskokatolické církve, která na její opravy neměla prostředky. Podle jabloneckého místostarosty Petra Karáska byla památka ve velmi špatném stavu. Největším problémem byla špatná izolace a vlhkost. Rekonstrukci padlo za oběť i několik stromů, jejichž kořeny narušovaly opěrnou zeď pod kostelem. Opravy kostela začaly loni v srpnu a vyžádaly si kolem 25 milionů korun, tři čtvrtiny nákladů přitom pokryly dotace z evropských fondů. Do kostela se tak po 11 letech mohla vrátit restaurovaná vitrážová okna, dostal také zcela nové varhany.
Od září bude kostel sloužit hlavně světským kulturním a společenským programům. Několikrát ročně se ale v prostoru, který spojuje historii i současnost, uskuteční také mše. První z nich už 9. září. Jeho provozovatelem by se mělo stát Městské divadlo v Jablonci nad Nisou. Pořádat by se tam měly hlavně koncerty a výstavy. První akcí bude už 6. září koncert barokní hudby, na kterém se představí Musica Florea.
0 komentářů
přidat komentář