Pozemek bývalé koksovny v Ostravě chce také TriGránit z Budapešti

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
26.09.2005 19:45
Ostrava

OSTRAVA - Zájem o více než 60hektarový pozemek bývalé koksovny Karolina nedaleko centra Ostravy má i budapešťská společnost TriGránit Development Corporation. Na lukrativním místě chce vybudovat obchodní centrum, kanceláře, byty, park i místa pro společenské a kulturní vyžití. Detailní projekt ještě společnost nemá, chce o své představě diskutovat s radními, odborníky i obyvateli Ostravy. Plány společnosti představil na dnešní prezentaci generální ředitel Todd Cowan.

O odkoupení území, kde byla provedena dekontaminace téměř za dvě miliardy korun, se zajímá i několik dalších společností. Vlastníkem většiny pozemků je město Ostrava. Svůj projekt na zástavbu Karoliny v minulých dnech představily česká developerská společnost a firma Passerinvest ING Real Estate z nizozemské finanční skupiny ING Group. O výstavbu nákupního centra na Karolině usiluje také německá společnost ECE.
Výši investice společnost nesdělila, podle jejího managementu je třeba nejdříve vymezit, jaké funkce by nová část města měla plnit. Firma je schopna celé území zastavět za čtyři roky, už za dva roky už by ale mohly lidem sloužit první objekty.
TriGránit má v plánu na území Karoliny vybudovat i novou hlavní třídu, která by vytvořila páteř celého území od Poděbradovy ulice směrem k historickým halám a napojila na něj nově vytvořené vycházkové trasy a cyklostezky vedoucí od Ostravice. Zároveň chce rekonstruovat historické objekty na pozemku, včetně hal Dvoukolí. V budoucnu by mohly sloužit umění, gastronomii nebo společensko-kulturnímu vyžití.
První oficiální nabídky investorů a developerů už dorazily na ostravský magistrát. "Všechny jsou zajímavé, jejich vzájemné porovnání a vyhodnocení, která z nich by městu připadala jako nejvhodnější, je ale otázkou budoucnosti. Zastupitelé se sice již rozhodli uspořádat investorskou soutěž na oživení Karoliny, ale ta zatím nebyla vypsána," řekl ČTK hlavní architekt města Jaroslav Sedlecký. Podle něj projevilo zájem už asi osm společností, z nichž asi šest si vyzvedlo základní informační balíček.
TriGránit se zabývá především investováním do výstavby, pronájmu a provozování dominantních nákupních center, kancelářských budov a městských komplexů. Nyní realizuje své projekty v deseti zemích.
Hlavními akcionáři společnosti jsou Sandor Demjan, Peter Munk, Sandor Csanyi a Nathaniel Rothschild.
0 komentářů
přidat komentář