Městské zásahy Žďár nad Sázavou 2016 - otevřená výzva k účasti

Zdroj
Žijeme Žďárem
Vložil
Tisková zpráva
15.04.2016 08:50
Vážení architekti, urbanisté, umělci a tvůrci,

rádi bychom Vás oslovili s nabídkou účasti na projektu Městské zásahy Žďár nad Sázavou, které navazují na již proběhlé Městské zásahy v Bratislavě, Praze, Brně, Zlíně a dalších desítkách především slovenských a českých měst. Kurátorem městských zásahů je nový architekt města Žďár nad Sázavou Ing. arch. Zbyněk Ryška. Díky městským zásahům se tak mimo jiné můžete seznámit jak s ním, tak s městem, které se chystá vypisovat otevřené architektonické soutěže - první snad již letos na jaře.

Město Žďár nad Sázavou se stejně jako jiná města potýká s problematickými místy, která zůstávají dlouhodobě neřešeny a postupem času si na jejich stav obyvatelé zvykli, ale přesto by jejich úprava, či kultivace usnadnila  a zpříjemnila život ve městě. Z tohoto důvodu jsme se v iniciativě Žijeme Žďárem rozhodli uspořádat Městské zásahy i ve Žďáře nad Sázavou. Smyslem zásahů neni generování zisku ani získávání zakázek ve městě, jejich cílem je probudit aktivitu obyvatel města ve veřejném prostoru a pomocí názorných ideových a architektonických řešení ukázat možné změny.

Za čas a návrh/vyjádření k jednomu či více místům na které upozornili občané nebo jste si jich všimli sami, Vám můžeme nabídnout prezentaci Vašeho návrhu v rámci výstavy, následně knihy s ambiciózním názvem Vize ZR 2050, vybraných 12 návrhů bychom pak nechali prezentovat při uvedení této knihy. Můžete tak popustit uzdu své fantazii a zapřemýšlet jaké společenskotechnologické změny do veřejného prostoru zasáhnou například díky robotizaci dopravy - první podněty jsou již na webu.

Zároveň bychom Vás chtěli přímo pozvat do Žďáru nad Sázavou na víkend pro architekty 15.-17. dubna, který bude zahájen přednáškou autora konceptu městské zásahy - slovenského architekta M. Valla, následovat budou procházky komentované městským architektem, můžete navštívit světově unikátní Santiniho stavbu na Zelené hoře či nově otevřené Muzeum nové generace... Více informací budeme postupně dávat na www.ziveprostory.cz/zasahy-vikend.

Více informací o zásazích, včetně podnětů občanů odkazující na problematická místa naleznete na webu www.ziveprostory.cz/zasahy-info, kde postupně doplňujeme podkladové materiály, doprovodný program a nabídky. Zásahy jsou součástí festivalu architektury Živé proStory, jejichž součástí byla v loňském roce např. soutěž dětí, workshop studentů architektury a PechaKucha Night na téma veřejný prostor - všechny výstupy si můžete prohlédnout na webu www.ziveprostory.cz.

Pokud budete mít nějaké dotazy, náměty a připomínky můžete nás kontaktovat na adrese iniciativa@zijemezdarem.cz nebo telefonu 777 129 639.

Projekt se může uskutečnit díky podpoře Města Žďár nad Sázavou a Fondu Otakara Motejla. Mediálním partnerem je www.archiweb.cz.

Městské zásahy Žďár nad Sázavou
Autoři konceptu: Matúš Vallo a Oliver Sadovský (Vallo Sadovsky Architects) www.mestskezasahy.sk
Organizační tým:
Žijeme Žďárem: Jiří Hemza, Filip Hofmann, Aleš Studený, Jan Šedo www.zijemezdarem.cz
Kurátor: Ing. arch. Zbyněk Ryška, architekt města Žďár nad Sázavou
Důležité termíny:
Odevzdání návrhů: 22. května 2016
Vernisáž výstavy: 11. června 2016

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články