Lordship: Dohoda o Paláci Stromovka musí být do července

Vložil
ČTK
30.03.2016 20:30
Praha

Praha - Dohoda o stavbě Paláce Stromovka v Praze 7 mezi investorem, firmou Lordship, a radnicí musí být hotova do července. Pokud se tak nestane, nemůže Lordship za stavbu centra ručit. Novinářům to dnes řekl šéf firmy Václav Matoušek. Vyjádření Prahy 7, která má k projektu výhrady, ČTK shání.

Předseda představenstva firmy Jonathan Jackson v předtočeném videu na tiskové konferenci uvedl, že společnost se s radnicí chce domluvit do června. Pokud se tak nestane, hrozí, že se obrátí na soud.

Matoušek řekl, že firma vyhotovenou stavební jámu mezi ulicemi Veletržní a Strojnická monitoruje a obyvatelům okolních domů nehrozí nebezpečí. "Nehrozí žádné bezprostřední nebezpečí. Jámu monitorujeme a hlídáme," uvedl.

Podle jeho slov je ale nutné zahájit stavbu. Pokud by totiž zajištění jámy mělo být dlouhodobé, bylo by třeba ji sanovat. "To by se ale neobešlo bez dopadu na okolí jámy, a to jak v oblasti dopravy, tak přeložky inženýrských sítí," řekl. Dodal, že například již loni skončila legislativní životnost kotev, které stavební jámu zajišťují.

Praha 7, která pozemky pod plánovanou stavbou vlastní, má proti projektu řadu výhrad. V centru by podle ní měly vzniknout nejen obchodní plochy, ale také byty a památník. Firma prý navíc porušuje podmínky nájemní smlouvy, kterou má s městskou částí uzavřenou. Podle Matouška radnice Lordshipu vytkla i podobu fasády. Rovněž uvedl, že vznik bytů v budově zakázali hygienici.

Praha 7 podepsala nájemní smlouvu na pozemky v roce 2002 s firmou SEN Development. V roce 2006 projekt koupil britský Lordship. Galerie Stromovka má platné stavební povolení pro vybudování garáží i pro nadzemní část projektu. Lordship si pozemky od Prahy 7 pronajímá od roku 2002. Smlouva je uzavřena na 105 let s tím, po jejich uplynutí přejde stavba do majetku městské části. Město za pozemky ročně dostává pět milionů korun.

0 komentářů
přidat komentář

Související články