Třetinu investorů nezajímají materiály použité na jejich stavbách

Vložil
ČTK
28.03.2016 19:50
Praha

Praha - Třetina investorů se nezajímá o to, jaké materiály se používají na jejich stavbách. Aktivnější jsou soukromí investoři, veřejný sektor často neví, co chce. Vyplývá to ze společné analýzy společností CEEC Research a Saint-Gobain Construction Products CZ mezi stovkou tuzemských stavebních firem. Ke změně materiálu proti projektu v průběhu výstavby jich přikročí zhruba čtvrtina, plyne z analýzy, kterou má ČTK k dispozici.

"Privátní investoři jsou velmi nároční jak na kvalitu, tak různorodost nabídky. Je radost s nimi o použitých materiálech či technologiích přemýšlet a diskutovat. Veřejný sektor je v tomto ohledu dost rigidní, často neví, co vlastně chce. Nebo mu to je jedno, což je ještě horší varianta. Úroveň zadávacích dokumentací je toho často důkazem," uvedl jednatel stavební firmy Aleš Kocourek.

Změnit materiál v průběhu stavby musí častěji větší společnosti s minimálním ročním obratem 200 milionů korun. "V rámci veřejných zakázek se nikdo raději do žádných změn nepouští, protože u nich je každá aktivita po zásluze potrestána. Dokud bude apriori na veškeré změny při realizaci veřejných zakázek nahlíženo jako na něco nekalého, nemůže být výsledek nejlepší možný," dodal ředitel divize pozemních staveb Petr Čejka.

O materiálech použitých při stavbě rozhodují nejvíce projektanti. Jejich volba se promítá v průměru u 52% materiálů. Ve 27% ovlivňuje tuto volbu investor, samotné stavební firmy tak činí u 21% materiálů.

"Zájem investorů o použité materiály je zcela na místě. Při jejich změně je klíčové, jaké důvody je k takovému rozhodnutí vedou. Pokud jsou to jejich lepší technické parametry, mohou dosáhnout delší životnosti díla. Jestliže se ale jedná o způsob, jak ušetřit, většinou se to negativně odrazí v následných opravách a vyšších provozních nákladech," doplnil obchodní ředitel Libor Urbášek.

0 komentářů
přidat komentář