Podklady pro obnovu Ještědu by měly být hotové do dvou let

Zdroj
Marek Kuntoš
Vložil
ČTK
24.03.2016 22:35
Liberec

Liberec - Do dvou let by měly být hotové veškeré podklady nutné k rekonstrukci horského hotelu a vysílače na Ještědu v Liberci. Obnova národní kulturní památky bude podle odhadu stát 200 milionů korun. Investovat se musí do technologických i stavebních částí, největší problémy jsou se vzduchotechnikou a opláštěním. Novinářům to dnes řekl Tomáš Sova z Českých radiokomunikací. Firma jedno z nejoriginálnějším architektonických děl v Česku vlastní.

Radiokomunikace podle Sovy zatím nevědí, z čeho se obnova zaplatí. Snahou je získat dotaci od státu nebo z evropských fondů. "Jednání započala a intenzivně se vedou," řekl. Pomoc při nedávné návštěvě Libereckého kraje přislíbil i prezident Miloš Zeman.
Za podstatné nyní Sova považuje vypracování projektové dokumentace. "Pokud nebude, tak se nehneme dále," řekl. Na jejím vytvoření se bude podílet vedle Českých radiokomunikací i provozovatel hotelu a Liberecký kraj jako členové spolku Ještěd 73. Společně na ni vydají pět milionů. Vytvoření projektové dokumentace budou předcházet geodetické zaměření, stavebně technický i stavebně historický průzkum. "Ještěd je výjimečný a v řadě postupů nemůžeme použít standardní procesy. I z pohledu stavařiny je to unikátní objekt. Takže některé ty průzkumy budou trvat déle než se standardně očekává," dodal Sova.
Dnes na Ještědu oficiálně začal prodej publikace Vzpomínky na Ještěd. Studenti v ní zachytili vzpomínky lidí, kteří se na vzniku hotelu s vysílačem podíleli. Podle Sovy jim pamětníci mohou pomoci i při obnově památky. "Je tady řada technických a provozních věcí k řešení a vzpomínky těchto odborníků jsou pro nás k nezaplacení. Samozřejmě z nich čerpáme," uvedl. Například architekt Otakar Binar napomáhá při navracení původní podoby interiérů.
Hotel a vysílač Ještěd lidé v anketě zvolili českou stavbou 20. století. Ročně ho odhadem navštíví přes půl milionu lidí. Liberecký kraj usiluje o zapsání Ještědu na seznam památek UNESCO. České radiokomunikace hotel a vysílač získaly za 85 milionů korun v roce 2000, kdy jej odkoupily v nepříliš dobrém stavu od bývalého vlastníka, který byl v úpadku. Dalších více než 50 milionů od té doby investovaly do oprav stavby. Částečnou obnovou prošel laminátový plášť, měnila se okna a objekt se napojil na veřejnou kanalizaci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články