V Bosonohách vzniklo vzdělávací centrum stavebních řemesel

Vložil
ČTK
22.03.2016 23:15
autor: Architekti Tihelka - Starycha s.r.o.

Brno - V Brně-Bosonohách vzniklo za více než 30 milionů korun vzdělávací centrum stavebních řemesel. Studenti stavebních oborů si mohou na místě vyzkoušet souvislosti jednotlivých profesí při stavbě domu tak, aby stavba fungovala jako celek. Projekt vznikl díky dotacím Evropské unie. Dnes jej zástupci Střední školy stavebních řemesel představili novinářům.

Nové centrum stojí v areálu školy. Nebude ale sloužit jen jejím studentů, ale i dalším 19 odborným školám v kraji. Díky moderním technologiím mohou studenti nasimulovat například řadu variant spojených s vytápěním a hospodárným využitím pitné a užitkové vody.

"Aby nám doma sanitární technika správně fungovala, neznamená to namontovat jen přítok a odtok k umyvadlu či vaně, ale správně ukotvit jednotlivé prvky ve zdi, precizní zednickou, instalatérskou a obkladačskou práci. Každý řemeslník potřebuje znát návaznosti své práce na další profese, a to se těžko vysvětluje od katedry," uvedl Jiří Košťál z bosonožské školy.

Centrum se podle něj neomezuje na úzký pohled jednotlivých specializací, ale pomáhá propojit mezi sebou znalosti a dovednosti jednotlivých stavebních oborů v rámci praktického výcviku. V objektu jsou na jednom místě nainstalovány a propojeny systémy vytápění, spalinové cesty, rozvody plynu, vody, elektrické energie a řídicí systémy pro měření a regulaci i s využitím technologií obnovitelných zdrojů.

Studenti mají k dispozici cvičné panely se vzorově zapojenými, zazděnými a obloženými vanami a toaletami včetně plynových zařízení. Panely jsou variabilní a je možné měnit sestavy tak, aby se situace maximálně přiblížila realitě na stavbách. Součástí centra je i specializovaná učebna s dřevoobráběcím strojem a přednášková aula pro 50 posluchačů.

Centrum bude sloužit nejen žákům středních školy, ale počítá i s bloky pro studenty architektury a stavebních oborů vysokých škol. K dispozici bude i profesním spolkům a cechům pro další vzdělávání nebo hasičským sborům k nácviku krizových situací.

Škola v Bosonohách má přes 600 studentů a podle jejího ředitele Josefa Hypra nemají problém s uplatněním na trhu práce. "Technické odborné a řemeslné profese jsou čím dál více poptávány," uvedl Hypr. Práci si podle něj nenajdou jen ti, kteří se poctivě živit nechtějí. Také podle ředitelky Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR Evy Svobodové se situace začíná měnit. "Rodiče a žáci otáčejí, stoupá zájem o technické obory a řemesla," uvedla.

0 komentářů
přidat komentář