Zchátralý pivovar proměnili v Doksech na sociální bydlení

Zdroj
Leona Vacková
Vložil
ČTK
21.03.2016 22:10
Brno

Doksy (Českolipsko) - Zchátralý pivovar proměnili v Doksech na Českolipsku v sociální bydlení. Podobný projekt je v Libereckém kraji ojedinělý. Přestavbu za 8,6 milionu korun financovala z větší části radnice ze svých prostředků, zhruba 1,7 milionu získalo město z Operačního programu Životní prostředí na zateplení budovy. Objekt bude sloužit lidem i rodinám, které se ocitnou v tíživé životní situaci, řekla dnes ČTK u příležitosti slavnostního otevření budovy starostka Eva Burešová (Starostové pro Liberecký kraj).

V Libereckém kraji bylo za posledních pět let dokončeno bezmála 4300 nových bytů a z toho desetina vznikla právě přestavbou nebytových prostor. Sociálním účelům jich slouží jen málo. Výjimečně také do podobných projektů investují sama města a obce. Častěji jde o soukromé projekty. Vedle běžných bytů vznikají většinou domy pro seniory. To je případ i největšího loňského projektu pro 110 seniorů v Jablonci nad Nisou. Elektrotechnická společnost Jablotron tam za více než sto milionů přestavěla jednu z budov bývalé Bižuterie.

Projekt v Doksech byl výrazně skromnější, přesto podle starostky patří k největším investičním akcím ve městě v posledních letech. Doksy mají podle Burešové jen pár městských bytů, které jsou trvale obsazené, a lidem v nouzi nemělo město dosud co nabídnout. Byli odkázáni na soukromé ubytovny nebo žili v nevyhovujících podmínkách. Už teď eviduje radnice 16 žádostí o ubytování. "Bydlení ale bude maximálně na dva roky a předpokládáme, že první smlouvy budou na tři měsíce, pak je můžeme prodlužovat o další tři měsíce nebo půl roku," řekla Burešová.

V objektu je osm bytů, většinou jedno- a dvoupokojových, a třípokojový byt určený pro domovníka. K dispozici je také sedm lůžek ve třech pokojích, které mají společné sociální zázemí a kuchyňku. Podmínkou získání sociálního bydlení bude podle starostky spolupráce klientů se sociálním odborem města. "Ti lidé se musí aktivně snažit svou situaci řešit, hledat si práci," uvedla. Děti musí chodit do školy. Úředníci města jsou podle Burešové připraveni lidem pomoci.

0 komentářů
přidat komentář