Postaveno v horách - pozvánka na vernisáž v GAB

Nové stavby ve švýcarských horách

Zdroj
Martina Pfeifer Steiner
Vložil
Tisková zpráva
20.03.2016 18:25
Galerie Architektury Brno a Galerie Jaroslava Fragnera ve spolupráci s Centrem architektury Vás srdečně zvou na zahájení výstav věnovaných švýcarské horské moderní architektuře pod názvem 

POSTAVENO V HORÁCH / NOVÉ STAVBY VE ŠVÝCARSKÝCH HORÁCH - CONSTRUCTIVE ALPS / BUILT IN SWISS MOUNTAINS.

Současná architektura jako partner horské krajiny.
Je možno aplikovat základní principy používané ve švýcarské konfederaci také v České republice?

CONSTRUCTIVE ALPS/

Podnětem k myšlence projektu výstavy v České republice na téma horské architektury ve Švýcarsku byla právě výstava Constructive Alps, která je výsledkem Alpské ceny za udržitelnou architekturu pro rekonstrukce a novostavby (Alpenweiter Architekturpreis für nachhaltiges Sanieren und Bauen). Výstava má za cíl předat poznatky z výstavby a rekonstrukcí staveb v alpských horách a transponovat je pro možnost reálného použití v prostředí horské krajiny České republiky.

Ceněné realizace prezentují různé aspekty i problémy udržitelnosti staveb v alpském prostoru z pohledu technického řešení a zdůraznění kontextu přírody jak u novostaveb, tak i renovací či rekonstrukcích obytných, průmyslových, rekreačních a veřejných objektů.

produkce výstavy:  Alpines Museum der Schweiz v Bernu
kurátor výstavy: Dan Merta - ředitel/Galerie Jaroslava Fragnera

Built in Swiss Mountains/

Na 40 vybraných příkladech významných projektů realizovaných ve švýcarských Alpách výstava zkoumá vztahy mezi typologií stavby a krajinou, zaměřuje se na detaily realizovaných projektů a jejich význam pro kulturu, společenské zázemí, sportovní a relaxační využití v dané oblasti. Mezi zastoupenými architekty jsou například: Peter Zumthor, Mario Botta, Gion A. Caminada, Bearth & Deplazes, Christian Kerez, EM2N, Savioz Fabrizzi, Baserga Mozzetti Architetti, Corinna Menn, Gigon+Guyer, seARCH a jiní.

kurátor výstavy: Renata Vrabelová  - Centrum architektury Brno
produkce pro GAB: Renata Vrabelová - Centrum architektury Brno, Gabriel Kurtis - GAB
příprava vidoprezentace: Martina Steinerová - GAB

Tento projekt byl podpořen v rámci Fondu Partnerství v Programu švýcarsko-české spolupráce.

Obě výstavy budou zahájeny v úterý 22. března 2016 v 18.00 hodin v prostorách Galerie Architektury Brno a budou otevřeny denně od 10.00 do 18.00 hodin do 4. dubna 2016.

Vstupné na výstavy je dobrovolné.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články