V Opavě finišuje rekonstrukce fakulty a dostavba knihovny

Vložil
ČTK
17.03.2016 12:45
Opava



Opava - Slezská univerzita v Opavě dokončuje rozsáhlou renovaci Fakulty veřejných politik na Bezručově náměstí spojenou s dostavbou nového objektu univerzitní knihovny. Náklady na největší investiční akci v historii této vysoké školy jsou téměř 300 milionů korun, řekla dnes ČTK mluvčí univerzity Karin Martínková.
"Již se podařilo dokončit pravé křídlo univerzitní budovy a následně ho vrátit pro výuku Fakulty veřejných politik. Na druhé polovině budovy se intenzivně pracuje," uvedla Martínková. Kromě moderních výukových prostor a odborných pracovišť tak pro posluchače vznikne i mimostudijní zázemí.
"Ruku v ruce s touto stavbou se ve dvorním traktu dokončuje Univerzitní knihovna. Také v tomto případě se jedná o moderní celouniverzitní pracoviště, kde budou soustředěny všechny knižní a další fondy, dosud roztroušené po jednotlivých univerzitních budovách," uvedla Martínová. Všechny součásti komplexu budou v provozu nejpozději od nového akademického roku.
Kromě této rekonstrukce a dostavby univerzita zahájila rekonstrukci objektu v Hauerově ulici, který bude sloužit potřebám Filozoficko-přírodovědecké fakulty. "V budoucnu by zde měly najít své sídlo umělecky zaměřené studijní obory. Pro tyto potřeby zde vyrostou také dva úplně nové objekty, z nichž jeden bude sloužit jako depozitář knih a fotografií Institutu tvůrčí fotografie a druhý poskytne zázemí speciálním pracovištím, jakými jsou například střižna obrazu, střižna zvuku a další," podotkla Martínková. Rekonstrukce i výstavba dvou novostaveb přijde na více než 110 milionů korun.
Současně s opravou tohoto objektu je plánována i rekonstrukce a záchrana výstavního pavilonu Prvního slezského spolku pro chov ryb, který se nachází ve vnitrobloku objektu a v minulosti byl přestavěn na garáž.
"Bývalý pavilon Slezského spolku pro chov ryb v Opavě se vrátí do původní podoby, jakou známe z dobových fotografií nebo stavební dokumentace, aby tak připomínal nejen svoji ojedinělost, ale hlavně odkaz našich předků a jejich spolkovou činnost," řekla Martínková. V okolí pak vznikne relaxační zázemí pro studenty. Náklady na opravu objektu jsou zhruba pět milionů korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články