Stavaři začali v lednu stavět 619 bytů, meziročně o 90% více

Vložil
ČTK
16.03.2016 10:10
Praha

Praha - Stavaři v ČR v lednu zahájili stavbu 619 bytů v bytových domech, meziročně o 89,9% více. Mimořádný nárůst způsobilo mimo jiné zahájení pražského projektu Výhledy Barrandov společnosti Ekospol, která začala stavět 269 bytů. Počet zahájených staveb rodinných domů meziročně vzrostl o 5,7%. Téměř třetina jich připadá na Středočeský kraj. Vyplývá to z dnešních údajů Českého statistického úřadu.

Největší podíl nově zahájených staveb bytových domů připadá na Prahu. Na konci loňského roku činil 57,7%, na konci ledna 62,7%. S odstupem následují Královéhradecký (14,2%) a Plzeňský kraj (11,8%).

V Praze se v lednu začalo stavět 388 bytů v bytových domech, meziročně o 91,1% více. V projektu Výhledy Barrandov začala BAK stavební společnost pro Ekospol stavět 269 bytů.

Developerské firmy si stěžují na pomalé schvalování nové výstavby. "Ani lednové skokové zvýšení zahájené výstavby nic neřeší na přetrvávajícím problému disproporce mezi velkým množstvím prodávaných bytů a pomalým povolováním nové výstavby v Praze ze strany některých městských částí," uvedla například mluvčí Central Group Marcela Fialková.

Na složité a zdlouhavé schvalování nových staveb upozornil i generální ředitel Ekospolu Evžen Korec. "Rychleji se stavby povolují i v mnoha rozvojových zemích Afriky. Pokud se tento legislativní Kocourkov v Česku brzy nezmění, tak by se mohla bytová výstavba navzdory stále rostoucí poptávce také propadnout," uvedl.

Počet nově rozestavěných rodinných domů v lednu meziročně vzrostl o 5,7% na 802. Nejvíce připadalo na Středočeský kraj (29,4%), následují Jihomoravský (12,3%), Jihočeský (10,8%) a Moravskoslezský kraj (10,2%). Podíl Prahy činil necelá tři procenta. "Rodinné domy se stavějí spíše v menších městech. Důvodem je jednoznačně cena pozemků," uvedl předseda představenstva společnosti Trigema Marcel Soural.

Spolu s dalšími kategoriemi, jako jsou nástavby, vestavby a penziony, začali v lednu firmy a jednotlivci stavět 1881 bytů, meziročně o 35,9% více. "Zahájené byty sice vzrostly o více než třetinu, ale je potřeba si uvědomit, že v loňském lednu byl index na pouhých 70 procentech průměru," uvedl prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví v ČR Václav Matyáš. V porovnání s rekordním lednem roku 2008 bylo nově rozestavěných bytů o 44,4% méně.

0 komentářů
přidat komentář

Související články