V Plasech začala první sezona Centra stavitelského dědictví

Vložil
ČTK
13.03.2016 10:00

Plasy (Plzeňsko) - V Plasech na Plzeňsku byla dnes zahájena první návštěvnická sezona Centra stavitelského dědictví. Rozsáhlý areál, který s pomocí evropských dotací vybudovalo Národní technické muzeum (NTM), bude zaměřen jak na turisty, tak i na odbornou veřejnost. Dokumentuje totiž vývoj stavitelství a jeho technologií, řekl při dnešním otevření centra generální ředitel NTM Karel Ksandr.

Zatímco stálá expozice stavitelství se nachází v budově bývalého pivovaru a ukazuje například vývoj zdění, vytápění nebo instalatérství, členitý areál bývalého hospodářského dvora nabízí řemeslné dílny, kde mohou návštěvníci vidět historické technologie, například v oboru tesařství, kovářství a klempířství. Pro laickou veřejnost, ale i odborníky a studenty mohou být zajímavé například historické pece na pálené vápno.

Ksandr uvedl, že vznik centra byl pro NTM rozšířením expozičních prostor mimo Prahu. "Zároveň se tím zvýšila expoziční plocha muzea o více než 2700 čtverečních metrů, což je o třetinu," řekl Ksandr.

Dnešního slavnostního zahájení sezony se zúčastnil i ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) a ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (za ANO). Uvedla, že není příznivcem způsobů čerpání evropských dotací v letech 2007 až 2013, ale dotace do podobných projektů podle ní dávají smysl. Celkové náklady na rekonstrukci zdevastovaného zázemí kláštera byla přes 330 milionů korun, z nichž většinu pokryly právě dotace.

Zatímco dnešek byl slavnostním otevřením a zájemci se mohli přijít podívat na expozice zdarma, ostrý start návštěvnické sezony začne v neděli, už za vstupné. Je ale nízké, plné stojí 50 korun, snížené 30 korun.

0 komentářů
přidat komentář

Související články