Studenti hledají podobu ostrovního domu, měl by sloužit rekreaci

Vložil
ČTK
10.03.2016 15:55
Praha

Praha - Studenti dvou vysokých škol budou v soutěži hledat podobu ostrovního domu, tedy stavby zcela nezávislé na připojení k inženýrským sítím. Dvě samostatné apartmánové jednotky by měly stát v šumavské obci Kramolín a měly by sloužit příležitostnému ubytování. Snahou organizátorů soutěže je ukázat, jak je možné stavět šetrně a v souladu s přírodou. Vítěz soutěže by měl být znám v červenci a v příštím roce by se v ideálním případě mohlo začít stavět, řekla ČTK za organizátory Dominika Janigová.

Podmínkou je však to, že soutěž přinese skutečně taková technická řešení, která nezávislost domu umožní. Pokud ne, bude se soutěž opakovat. Soutěž byla vyhlášena koncem dubna pod záštitou Českého vysokého učení technického (ČVUT) a s potvrzením regulérnosti od České komory architektů pro studenty zmíněné školy a Vysoké školy technické a ekonomické (VŠTE) v Českých Budějovicích.
"Off-grid či ostrovní znamená to, že budovy budou zcela nezávislé na připojení k inženýrským sítím. Přirozenou cestou pro mě bylo oslovit vysoké školy a začít mluvit o této myšlence s novou, vznikající generací architektů. Tak vznikla studentská soutěž Český ostrovní dům 2016," říká zakládající autor projektu Pavel Podruh. "Šetrnost, nezávislost a udržitelnost vnímám jako budoucí normu," dodává.
Neznamená to ale, že domy budou bez elektřiny, jen musí mít vlastní zdroj. "Technologie je v tomto ohledu vnímána jen a pouze jako nástroj k dosažení soběstačnosti celého organismu. Výsledný projekt musí respektovat prostředí, do něhož vstupuje, krajinu, jejíž se stává součástí, a čistotu přírody, jejíchž zdrojů využívá. Objekty musí v krajině působit přirozeně, musí vycházet ze svého okolí a rozvíjet jeho kvality," stojí v podmínkách soutěže.
Dům či domy budou stát na soukromém pozemku. Záměrem je kromě propagace udržitelné architektury nabídnout lidem možnost vyzkoušet si bydlení v takovém domě. Ukázat, že šetrný životní styl nemusí znamenat nutně omezení.
"Životnímu prostředí nepomůžeme tím, že postavíme ostrovní dům v srdci Šumavy, ale pomůžeme mu tím, že se lidé prostřednictvím používání tohoto domu dozvědí více o základních principech udržitelnosti a energetické efektivity. Ostrovní dům, aby fungoval, musí tyto principy ctít, což jej dělá výborným prostředkem pro šíření osvěty a všeobecného povědomí mezi laickou i odbornou veřejností," říká Štěpán Mančík, architekt a specialista týmu pro udržitelnou výstavbu Univerzitního centra energeticky efektivních budov při ČVUT.
0 komentářů
přidat komentář

Související články