Evropský Habitat bude řešit udržitelný rozvoj měst

Svoje vize představí i studenti a pedagogové Fakulty architektury ČVUT v Praze

Zdroj
Fakulta architektury ČVUT v Praze
Vložil
Tisková zpráva
09.03.2016 10:20
Za dva týdny začíná v Praze mezinárodní konference OSN Evropský Habitat, na přípravě programu se podílí také Fakulta architektury ČVUT v Praze. Pořádá V4 fórum na téma budoucnosti sídlišť, jehož součástí je i výstava studentských projektů adaptace českých sídlišť. Zároveň představí velký model řešení udržitelného městského bydlení v Praze na Smíchově, a ve spolupráci s IPR Praha chystá doprovodnou akci o veřejných prostranstvích.

Evropský Habitat je jedním z přípravných setkání celosvětové konference OSN o bydlení a rozvoji měst Habitat III, která se koná vždy s dvacetiletým odstupem a uskuteční se letos v říjnu v Quitu (Ekvádor).

V pražském Kongresovém centru se ve dnech 16. - 18. března 2016 sejdou významní experti na urbanismus a bydlení z celého světa. Hosty budou např. David Ortega, mexický architekt spolupracující mj. na přípravě územního plánu Mexico City nebo dánský architekt, urbanista a teoretik Jan Gehl, emeritní profesor urbanismu na Škole architektury Královské dánské akademie krásných umění v Kodani, který je respektovaným odborníkem na obyvatelnost měst.

Tématem Evropského Habitatu bude Bydlení v životaschopných městech a během tří dnů se uskuteční celkem 86 přednášek a diskusí. FA ČVUT je jednou z pěti českých organizací a institucí, jejichž příspěvky byly zařazeny do mezinárodního programu konference.

V4 fórum na téma budoucnosti sídlišť, které FA ČVUT pořádá ve spolupráci s Ministerstvem pro místní rozvoj a zástupci zemí V4, se koná ve středu 16. března 2016 od 14.00 v jižním sále Kongresového centra Praha. Panelová sídliště představují specifické oblasti měst nejen v České republice, ale i v celém středoevropském regionu. Jaká je představa o dlouhodobé vizi těchto území? Jakým způsobem do nich koncepčně vstupovat a jak nastartovat proces jejich transformace v atraktivní a udržitelné součásti městské struktury? Jak v rámci středoevropského prostoru omezit rizika budoucího negativního vývoje sídlišť?

Příspěvky přednesou David Tichý a Filip Tittl (Fakulta architektury ČVUT v Praze), Lubica Vítková (Fakulta architektury STU v Bratislavě), Arpad Szabo (Technická a hospodářská univerzita v Budapešti), Ana Kantarek (Fakulta architektury, Technická univerzita v Krakově) a Maren Harnack (Frankfurt University of Applied Sciences ). Diskusi bude moderovat vedoucí ústavu nauky o budovách FA ČVUT Michal Kohout.
Program V4 fóra zahájí křest knihy “Sídliště, jak dál?”. Publikace  shrnuje poznatky víceletého projektu probíhajícího na FA ČVUT, který se zaměřuje na hledání dlouhodobých strategií pro rozvoj těchto lokalit.

K tématu Evropského Habitatu se vysloví také studenti Fakulty architektury ČVUT v Praze, a to prostřednictvím návrhu přestavby stávajícího železničního brownfieldu na pražském Smíchově na udržitelnou obytnou čtvrť. Téměř 100 studentských návrhů představuje různé charaktery zástavby i formy bydlení integrované do městské čtvrti, vykazující charakteristiky čitelného a současně sociálně, ekologicky i ekonomicky dlouhodobě udržitelného obytného prostředí. Vernisáž výstavy Udržitelné bydlení Smíchov se koná ve čtvrtek 17. března v 17.30 v Kongresovém centru Praha.

Informace o kompletním programu Evropského Habitatu zde.
0 komentářů
přidat komentář

Související články