Hejtmanství zrušilo územní rozhodnutí k výškové budově v Olomouci

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
03.03.2016 10:00
Olomouc



Olomouc - Příprava stavby nové výškové budovy Spiritualia nedaleko centra Olomouce, která vzbudila vášnivou diskusi odborníků i veřejnosti, se nečekaně zkomplikovala. Krajský úřad v pondělí zrušil územní rozhodnutí pro Spiritualii, které předloni na podzim vydal stavební úřad magistrátu. Podle hejtmanství je projekt v rozporu s novým územním plánem. Územní rozhodnutí tak musí být znovu projednáno. ČTK dnes informaci získala z úřední desky krajského úřadu. Investor, který chce letos začít stavět, se proti verdiktu hejtmanství odvolá.

Projekt 45 metrů vysoké věže v areálu BEA připravila firma Tesco SW podnikatele Josefa Tesaříka. Územní rozhodnutí stavební úřad magistrátu vydal 26. září 2014. Úředníci při posuzování projektu vycházeli ze starého územního plánu, který platil od roku 1998. Zastupitelstvo ale v polovině září 2014 schválilo nový územní plán města, který vysoké stavby v této části Olomouce nepřipouští. Platit začal 30. září 2014. Právní zástupce majitelů bytů v sousedství chystané výškové budovy se proti vydání územního rozhodnutí pro Spiritualii odvolal zhruba o měsíc později.
Krajský úřad tvrdí, že nyní nemůže přezkoumat původní územní rozhodnutí, protože v době odvolacího řízení už platí nový územní plán. Původní územní rozhodnutí proto hejtmanství zrušilo a vrátilo magistrátu k novému projednání. "Na tomto místě musí odvolací orgán upozornit na skutečnost, že s aktuálně platným Územním plánem Olomouce je umisťovaná stavba v rozporu," stojí v rozhodnutí krajského úřadu.
"Je to bohužel výsledek špatných sousedských vztahů a ukazuje to i na malost poměrů v Olomouci. Proti rozhodnutí se odvoláme," řekl dnes ČTK mluvčí společnosti Tesco SW Tomáš Jelínek. "Rozvoj areálu BEA centra, jenž propojuje akademický svět se světem podnikání, je příspěvkem soukromé společnosti k dlouhodobé prosperitě města a regionu. Je paradoxem, že je kritizována právě výstavba Spiritualie, jejímž posláním je vytvořit prostředí, v němž se budoucí manažeři a podnikatelé mají věnovat etickým a duchovním hodnotám, které přesahují běžné fungování firem," uvedl už dříve.
V Olomouci stojí dvě nové výškové budovy. Regionální centrum, které u hlavního nádraží postavil podnikatel Tesařík, měří 71 metrů a budova Moravské vysoké školy v areálu BEA má 74 metrů. Nedaleko centra města se připravovala stavba 75 metrů vysoké budovy Šantovka Tower, se kterou vedle památkářů nesouhlasí někteří odborníci. Nový územní plán ale s výškovými budovami u centra nepočítá. Investor Šantovky proto zažaloval město a radnice musí tento dokument upravit. Město už připravilo stavební uzávěru, aby na úpravu výškové regulace získalo čas.
0 komentářů
přidat komentář

Související články